Hirdetés

Hormonális tényezők az ember nemi működésének szabályozásában

3 perc olvasás

Az ember nemi működésére ható hormonok a szervezetben több helyen is termelődnek. Az agyalapi mirigy központilag szabályozza mindnek a működését. Hormonjaik szteránvázasak.

Hirdetés

A mellékvesekéreg  mindkét nemi hormont, elsősorban hím nemi hormont termel (izomhormonok) – ezek az androgének. Segíti a csontok felépítését, izomzat kialakulását, fokozzák a szőrnövekedést, serkentik a nemi vágyat. A férfiakban a here, a nőkben a petefészek hormontermelésével kialakulnak a nemre jellemző hormonok túlsúlya és így a másodlagos nemi jellegek.

A férfiak hormontermelő nemi mirigye a here. Ez a hasüregen kívül, a herezacskóban helyezkedik el. Állományát nagyrészt a herecsatornák rendszere tölti ki (Hímivarsejtek termelődési helye). A csatornák közti szövetes állomány egyes sejtcsoportjai, a Leydig-féle sejtek termelik a férfi nemi hormont, a tesztoszteront. Gyermekkorban csak a mellékvesekéregben van tesztoszteron-termelés. A serdüléskor a herében is megindul a termelése (LH váltja ki). Hatására folyamatos lesz a hímivarsejttermelés és így biztosítja a normális nemi működést. A tesztoszteron az anyagcserére is kihat, elsősorban a fehérjék szintézisét serkenti az izomszövetben.

A nők hormontermelő nemi mirigye a petefészek, amely a medencében elhelyezkedő mandula nagyságú páros szerv. Szintén kettős működés: ivarsejt- és hormontermelés. A nőkben a nemi működés ciklusos (ez az ivarsejt és a nemi hormonok termelődésében, illetve a méhnyálkahártya szöveti változásaiban is megnyilvánul). A petefészekben a peteérés során a tüsző sejtjei ösztrogént termelnek. Hatására kialakulnak serdülőkorban a másodlagos nemi jellegek, ivarérett korban elősegíti a méhnyálkahártya megújulását a menstruáció után. A tüsző sejtek a peteérés során, az ovuláció után átalakulnak sárgatestté, ezekben termelődik a progeszteron. Ennek hatására a méhnyálkahártya vérbővé, mirigyessé válik (a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmassá),  és egyben gátolja az újabb tüszőérést.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!