Hirdetés

Az emlősök keringési rendszere

3 perc olvasás
Az emlősök keringési rendszere

Az emlősök keringési rendszerének központja a szív.

A szív szerkezete

Kívülről a szívburok védi (rostos kötőszövet). A szívburok alatt a szívizom van, ez alatt pedig a szívbelhártya. Erei: koszorúerek (az aortából erednek és a szívizom táplálása a feladatuk) Izmai: A pitvar fala vékonyabb (2-3 cm). A kamrák fala vastagabb (5-6 cm). A legvastagabb a bal kamra fala (8-9 cm) mert itt a legnagyobb a nyomás)

Hirdetés

A szív beidegzése

Az agytól függetlenül is működik, mert a jobb pitvar falában lévő szinuszcsomó a szív saját ingerképző szerve. A X. agyideg lassíthatja a szívműködést.  Az ingerület a szinusz csomóról a pitvar-kamrai csomóra terjed, majd innét a Tawara szárakra, és a His kötegekre.

Billentyűk

A szívbelhártya kettőzései, a vér egyirányú áramlását biztosítják. Lehet vitorlás (a pitvar és a kamra között) és lehet zsebes (A jobb kamra és a kisvérkör, valamint a balkamra és a nagyvérkör között)

Artériás rendszer

Nagynyomású rendszer 16- és 4 kilopascal közötti. Részei: aorta, nagyartéria, kisartéria. Az erek átmérője csökken, de az erek összátmérője nő. Kerek átmérőjű, nem tágulékony erek alkotják. Belül egyrétegű hám (ez vékony), aztán a belső kötőszövet (vékony), majd simaizom (vastag), s kívül külső kötőszövet (vékony) alkotja. A belső és a külső kötőszövet sok rugalmas rostot tartalmaz.  Nagy artériák: agyartéria, végtagartéria, törzsartéria. Aorta: A balkamrából kiinduló legvastagabb ér, folyamatossá teszi a vér áramlását. A kamra összehúzódásakor 120 elernyedésekor 80 higanymilliméter a nyomás benne. Ez a különbség adja meg a pulzust.

Hirdetés

Kapilláris rendszer

Két részre osztható a vénás és az artériás kapillárisra. A kapillárisok fala egyrétegű hám, anyagok áramolhatnak rajta keresztül. Az erek átmérője itt a legnagyobb. Itt a legkisebb a vérnyomás. Fő feladata az anyagok kicserélődése. Az artériás kapillárisban a fehérjementes vérplazma a szövetek közé áramlik (filtráció). A vénás kapillárisban történik meg a visszaszívás. Oka: a befelé ható ozmotikus nyomás nagyobb. Csak a működő kapilláris nyitott, ha nem működik, akkor le van zárva az izomgyűrűk által.

Vénás rendszer

Részei: kisvéna, középvéna, nagyvéna. Az erek átmérője nő, de az összátmérő csökken. A vérnyomás csökken a véráramlás sebessége nő. Szerkezete ugyanolyan, mint az artériás rendszeré. Alakja ovális, fala tágulékony. Zsebes billentyűk vannak benne. A vérnyomást biztosító tényezők: nyomáskülönbség, billentyűk, a légzés során kialakuló szívó hatás, izompumpa (a mozgás során keletkező izomnyomás)


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!