Hirdetés

A látás

6 perc olvasás
A látás

A látás érzékszerve a szem. Belsejében nagyszámú fényérzékeny receptor található, de a szem felépítésében nem csupán ezek vesznek részt. Az ínhártya egy erős kötőszövetes burok, melyhez hozzákapcsolódnak a szemmozgató izmok (3 pár). Ennek funkciója a védelem. Előre a szaruhártyában (fénytörő közeg) folytatódik. A kötőhártya az üvegtestet rögzíti. Az érhártya a szemet táplálja. A pigmentréteg hozzátartozik, ez az ideghártya felé eső részen van. A szem eleje felé eső része a szivárványhártya, amely a pupillát zárja körül. A sugárizom gyűrű alakban körülveszi a szemlencsét, amelyhez lencsefüggesztő rostokkal kapcsolódik. Ez választja ki a víztiszta csarnokvizet (fénytörő). Az ideghártya (retina) a legbelső réteg, mindenkinek más mintázatú. A sárgafolt az éleslátás helye (kicsinyített, fordított állású kép), a vakfoltban nem találhatók receptorok – a kétnyúlványú idegek itt lépnek ki, mint látóideg (II.). Az üvegtest fontos fénytörő közeg. Járulékos szervek: szemhéjak, kötőhártya, könnymirigyek (lizozin – fertőtlenítő, baktérium sejtfalát bontja le), szemmozgató izmok.

Hirdetés


Hirdetés

A látás folyamatában a fénysugár különböző fénytörő közegeken keresztül éri el az ideghártyát. A belépő fényt elsőként a szaruhártya töri meg. A szaruhártya és a csarnokvíz törésmutatója megegyezik, ezért itt nem törik meg a fény. A lencse előtti pupilla kör alakú nyílásának tágassága szabályozza a beengedett fény mennyiségét (fény – szűk, sötét – tág). A mögötte elhelyezkedő rugalmas szemlencsébe érve törik meg másodszor a fény. A fény harmadszor a lencse és az üvegtest határán törik meg, úgy, hogy a fénysugarak az ideghártya sárgafoltján egyesüljenek. A szembe közeli és távoli tárgyakról egyaránt érkezhetnek fénysugarak. A nyugvó szem végtelenre van beállítva – sugárizom ellazult, lencse lapos. Közeli tárgy – sugárizom összehúzódott, lencse domború.

Fénytörési hibák

Rövidlátás – szaruhártya erősebben tör vagy a szemtengely hosszabb, így a fénysugarak korán egyesülnek, javítása szórólencsével (-); távollátás – szaruhártya kevésbé tör vagy a szemtengely rövidebb, így a sugarak a retina mögött egyesülnének, javítása gyűjtőlencsével (+).

A receptorok működése

A-vitamin dehirogénezése –> cisz-retinál, ehhez opszint adva keletkezik a cisz-retinál-opszin (rodopszin), mely fény hatására transzretinállá alakul. Az ideghártyára érkező fény ingerületbe hozza a látás receptorait a pálcikákat és a csapokat. A pálcikák hosszúak, henger alakúak, számuk 100-120 millió szemenként. Szerepük a fény- és árnylátás, kontraszt- és kontúrérzékelés. Számuk a sárgafolttól kifelé nő, majd csökken. Fényérzékeny anyaga a rodopszin. Már egy fotonra is reagálnak. Több pálcika kapcsolódik egy bipoláris idegsejthez. A csapok rövidek, kúp alakúak. Számuk 5-6 millió szemenként. Szerepük a színlátás, éleslátás. A sárgafoltban csak ezek vannak, számuk előrefele csökken. Fényérzékelő anyaguk az iodopszin. Csak 7-8 fotonra reagálnak. Egy csaphoz egy bipoláris idegsejt kapcsolódik. A csapok és pálcikák a beérkező fotonokat felvéve, energiájukat elektromos impulzussá alakítják, melyet a receptor sejttest részének membránja vezet a szinaptikus végződésekig. A receptorokról az érző neuronokra kerül az ingerület, ezeknek rostjai alkotják a látóideget. A talamusz előtti területen a látóidegek részlegesen átkereszteződnek. A talamuszban előzetes feldolgozás után már látópálya a neve. A látókéreg a nyakszirtlebenyben található.

Annak érdekében, hogy látásunk ne romoljon, minden nap tehetünk valamit. A televízió, a számítógépek monitora tartós, közelről nézése nagyon megerőltető a szem alkalmazkodó rendszere számára. Ha valakinek nem tökéletes a látása, fontos, hogy ezt megfelelő szemüveggel korrigálja.

Hirdetés

A szem betegségei

Az árpa a szem faggyúmirigyének gyulladása. A kancsalság a szemmozgató izmok rendellenessége: a szemmozgató izmok vagy nem elég hosszúak vagy esetleg az egyik görcsösen összehúzódik. A szürke hályog sok idős ember betegsége: a szemlencse lassanként átlátszatlanná válik. Amikor a folyamat már előrehaladottá válik a „szürke hályog beérik”. A zöld hályog nincs összefüggésben a szürke hályoggal. A zöld hályog esetében: a csarnokvíz kóros felszaporodása a szem belsejében növeli a nyomást. Enyhébb esetben a szaruhártya rétegeit egymáson elcsúsztatja, és emiatt a szaruhártya a fehér fényt színeire bontja: a fényforrások körül a beteg színes gyűrűket lát. Erős szem- és fejfájást okozhat. A farkasvakság a szürkületi vakságban szenvedők betegsége, A-vitamin hiány is okozhatja.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!