Hirdetés

A mozgás

3 perc olvasás
A mozgás

A mozgás

Az ember, ha jár, beszél vagy éppen csak egy pohár vízér nyúl akkor szemmel láthatóan mozog. De amikor már megittuk a vizet, akkor is mozgást végzünk de szemmel nem láthatót. Ilyenkor a belső szervrendszerünk egyike lép működésbe. Ebben az esetben például a táplálkozási szervrendszerünk. Így tehát jól észrevehető, hogy mindenki mindenhol még ülve is mozgást végez!

Hirdetés

Izmok

Végtagjainkat, beleinket és a szívünket izmok mozgatják. Különböző izmokat különböztetünk meg. Minden egyes szervünket más-más izmok mozgatnak.

  • Vázizmok: fejünk, nyakunk, törzsünk, végtagjaink izma. A vázizmok többsége a csontokhoz kapcsolódik. Például ha az alkar egyik csontján eredő izom, a másik vége pedig valamilyen ujjpercen tapad meg, és ha az izom összehúzódik, az ujj elmozdul. Az izmok többsége összehúzódni és elernyedni képes. Így egy hajlító és egy feszítőizom kell a mozgáshoz. A vázizmokat harántcsíkolt izomszövet építi fel.Ezek erőteljesebb összehúzódásra képesek, viszont hamar elfáradnak.
  • Zsigeri izmok: beleink és ereink falán találhatóak. Kisebb erőkifejtésre képesek, de nagyon kitartóak. Simaizom-szövet alkotja őket.
  • Szívizom: A szívizom csak a szívünkben található meg.

Egy-egy izmot izompólya borít.

Kötőszövetből álló hártyákban futnak az izmok munkájához szükséges anyagok.

Például vérerek; idegek, melyek az összehúzódás ingerét vezetik.

Hirdetés

Az izompólya fogja össze az izomrostokat. Az izomrostok pedig a gyors összehúzódásra képes izomfonalak kötegeit fogja össze.

Az izmok az inakban folytatódnak. Az izmok inakba való átmenete fokozatos.

Az izom elvékonyodása –  izomrostok ínrostokban folytatódnak.

Inak: az inak nagyon erős kötőszövetből, ínszövetből állnak. Nagy erővel tapadnak a csontokhoz és az izmokhoz is. A hosszú inakat, főleg azokat amelyek közvetlenül a csontok felett futnak, például ujjakat mozgató izmok ínjait úgynevezett ínhüvely borítja.

Az egymáshoz képest elmozdított csontok között ízületek vannak. Az ízületben a csontok nem érintkeznek közvetlenül. A csontok felszínét porc borítja. A porc nagyon sima és rugalmas, ettől egyenletes a mozgás és teherbíró az ízület.

Hirdetés

Az izület részei

a) csontok: ami között található az ízület.

b) ízületi porc: a csontvégek végein található mag.

c) ízületi tok és ízületi nedv: a legkisebb rész, ami körbefogja a csontokat.

d) ízületi szalagok: a legszélső szakasz, amely az egész csontot és az ízületi tokot fogja körbe.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!