Hirdetés
Hirdetés

Legkisebb közös többszörös

2 perc olvasás

Mit értünk két vagy több szám legkisebb közös többszöröseként? Hogyan határozhatjuk meg?

Két vagy több szám legkisebb közös többszöröse az a legkisebb pozitív egész szám, amely az adott számok mindegyikének többszöröse. Egy a és b szám legkisebb közös többszörösét az [a,b], vagy az lkkt(a,b) módon jelöljük.

Hirdetés

A legkisebb  közös többszörös a vizsgált számok prímtényezős felbontásából az alábbi módon határozható meg: a prímtényezős felbontásokban szereplő összes prímmtényezőt az előforduló lehetséges legmagasabb hatványkitevőre emelve összeszorozzuk. Például a 18 = 2 \cdot 3^2, 28 = 2^2 \cdot 7 és 15 = 3 \cdot 5 számok legkisebb közös többszöröse 2^2 \cdot 3^2 \cdot 5 \cdot 7 = 1260.

Bármely két pozitív egész szám esetén igaz lesz az, hogy a két szám szorzata megegyezik a legnagyobb közös osztójuk és a legkisebb közös többszörösül szorzatával. Például (18,10) = 2, [18,10] = 2 \cdot 5 \cdot 3^2 = 90, melyek szorzata éppen 180 = 18 \cdot 10.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!

Ez is érdekelhet még:
Kérdésetek van a felvételivel kapcsolatban? Itt kérdezhettek hétvégén is
Kérdésetek van a felvételivel kapcsolatban? Itt kérdezhettek hétvégén is

Holnap fontos határidő jár le a pótfelvételiben, mutatjuk, hol kérhettek segítséget, ha megakadtok.

Arany János Őszikék korszaka

1877 nyarát a Margit-szigeten töltötte. Az elmúlt 15 évben a Kisfaludy Társaság igazgatójaként valamint később az Akadémia titkáraként alig született...

Close