Hirdetés

Sóoldatok

4 perc olvasás

Sóoldatok kémhatása

A savak és bázisok, valamint a kémhatás kutatásában több neves tudós is jeleskedett, közéjük tartozik például Arrhenius és Brönsted is. Brönsted megállapításai szerint a fenti fogalmakat a következőképpen definiálhatjuk.

Hirdetés

Sav az a molekula vagy ion, ami protont ad le. Bázis az a molekula vagy ion, ami protont vesz fel. Azokat a reakciókat, melyekben protonátadás (hidrogénion átadás) megy végbe, protolitikus reakcióknak nevezzük. Tiszta vízben és híg vizes oldatban az oxóniumionok és hidroxidionok egyensúlyi koncentrációjának szorzata adott hőmérsékleten állandó, 25 C-on a konkrét értéke 10-14 (mol/dm3)2. Ha az egyik ion koncentrációja növekszik, az egyensúly fennmaradásához a másik ion koncentrációjának csökkennie kell. Ha egy vizes oldatban az oxóniumionok koncentrációja a magasabb, akkor savas az oldat, ha az hidroxidionoké, akkor lúgos kémhatásról beszélünk. Semleges kémhatás esetében az oxóniumionok és hidroxidionok koncentrációja egyenlő. A vizes oldatok kémhatásának számszerű jellemzésére az oxóniumion koncentrációját elég megadni, a kémhatás megadására 1909-ben Sörensen vezette be a pH fogalmát. A pH az oxóniumion-koncentráció 10-es alapú logaritmusának -1-szerese pH = -lg[H3O+]. A semleges kémhatás pH-ja 7, a savas kémhatás 7 alatti, a lúgos 7 fölötti pH-jú. Savak és bázisok egymással való reagáltatása a közömbösítés, lényege, hogy az oxóniumionokból és hidroxidionokból vízmolekulák keletkeznek. Ha a közömbösítés semleges kémhatást eredményez, akkor semlegesítésről beszélünk, ez a legtöbb erős sav és erős lúg közömbösítő reakciójára jellemző. A közömbösítési reakciók alapján meghatározható egy adott oldat sav vagy lúgtartalma, ezt sav-bázis titrálásnak nevezzük. A reakcióban általában a víz mellett só képződik, amit bepárlással kinyerhetünk. A közömbösítés vizes oldatban megy végbe, sav helyett nemfém-oxid, míg bázis helyett fém-oxid is lehet kiindulási anyag.

SO2 +

2NaOH =

Na2SO3 +

H2O
CaO +

2HCl =

CaCl2 +

H2O
NaOH + HCl =

NaCl +

H2O

Ha a só kationja gyenge bázisból, illetve anionja gyenge savból származik, akkor ezek reakcióba lépnek a vízzel, és ennek eredménye a savas vagy lúgos kémhatású oldat. Hidrolízisnek nevezzük azt a folyamatot, melynek során a vízmolekula protont ad át a só anionjának, vagy protont vesz fel a só kationjáról. Erős sav és erős bázis sója semleges kémhatású (az összes molekula disszociál), például: NaCl, KCl, CaCl2, MgCl2 Na2SO4, K2SO4 NaNO3, KNO3 NaOH+HCl =H2O +NaCl (nem reagál vízzel) erős báziserős sav Gyenge sav (nem disszociál teljes mértékben) erős bázissal (teljes disszociáció) alkotott sója lúgos kémhatású, például: Na2CO3, K2CO3 NaHCO3, KHCO3 NaPO4

NaOH +

CH3-COOH =

CH3-COONa +

H2O
erős bázis gyenge sav
CH3-COO +

H2O =

CH3-COOH +

OH
bázis sav sav bázis
CH3-COO +

H3O+ =

CH3-COOH +

H2O
CO3 2-

+

H2O =

HCO3

+

OH

Erős sav és gyenge bázis sója savas kémhatású, például: NH4Cl

NH3 +

HCl =

NH4Cl
gyenge bázis erős sav
NH4+ +

H2O =

NH3 + H 3

O +

savbázisbázissav


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!