Hirdetés

A nukleinsavak, nukleotidok

4 perc olvasás
A nukleinsavak, nukleotidok

A nukleinsavakról

A nukleinsavak makromolekulák, amelyek minden sejtben megtalálhatók. Nukleinsavak segítségével történik a sejtekben a fehérjeszintézis, az átörökítés és az ehhez szükséges információ tárolása. A nukleinsavat hidrolízissel összetevőkre bontották, melynek során háromféle alkotót találtak: foszforsavat, pentózt és nitrogéntartalmú heterociklusos vegyületeket, „bázisokat”, illetve nukleozidokat, amelyekben egy bázis egy cukorrészhez kapcsolódik. A nukleinsavakban a cukorrész pentóz: vagy dezoxi-ribóz vagy ribóz. Ilyen alapon megkülönböztetünk DNS-t, azaz dezoxi-ribonukleinsavat és RNS-t, azaz ribonukleinsavat. Az RNS-ben és a DNS-ben előforduló bázisok nem teljesen azonosak.

Hirdetés

DNS

 • Molekulaméret (nukleotid egységekben): több millió
 • Molekulaalak: „kettős hélix”
 • Előfordulás: sejtmagban
 • Legfontosabb biológiai funkció: örökítés

RNS

 • Molekulaméret (nukleotid egységekben): 80-tízezer
 • Molekulaalak: egyláncú
 • Előfordulás: főleg a plazmában
 • Legfontosabb biológiai funkció: információ hordozás a sejtben

A nukleotidok felépítése

4

 1. PENTÓZ: D-ribóz (RNS) vagy 2-dezoxi-D-ribóz (DNS).
 2. A pentóz 1′-szénatomjához kapcsolódó nitrogéntartalmú heteroaromás bázis: – PURINVÁZAS bázisok: adenin, guanin – PIRIMIDINVÁZAS bázisok: citozin, uracil, timin
 3. A pentóz 5′-szénatomján lévő hidroxilcsoportját észteresítve foszforsav.

A nukleotidok szerepe

 • Tri- és difoszfátjai a szervezet energiahordozói: ATP, ADP
 • Koenzimek alkotórészei: NAD, NADP, KoA
 • A sejtek kommunikációs kapcsolataiban játszanak szerepet: cAMP
 • A nukleinsavak alkotórészei

A nukleinsavak felépülése

A nukleinsavak nukleotidokból épülnek fel. A polinukleotidlánc tulajdonképpen poliészterlánc, melyben a nukleotid pentózának 5′ szénatomjával észterkötésben lévő foszfátcsoport a másik nukleotid pentózának 3′ szénatomján lévő hidroxilcsoporttal kondenzációs reakcióban (vízkilépés) hoz létre észterkötést.

Hirdetés

5

A nukleisavak fajlagossága

A cukor-foszfát-lánc egységei monoton ismétlődnek, ezek tehát nem specifikusak. A molekula egyediségét a nukleotidok bázisai, azok szekvenciája (sorrendje) szabja meg!

A nukleinsavak konformációja

A cukor-foszfát-lánc különböző pontjai között hidrogénkötések jöhetnek létre. Egy-egy lánc különböző szakaszai – RNS esetén -, kettős polinukleotidláncnál – DNS esetén – a két lánc bázisai között jöhetnek létre hidrogénkötések, de csak meghatározott formában. Az adenin két hidrogénkötéssel csak timinhez (DNS) illetve uracilhoz (RNS), míg a guanin három hidrogénkötéssel csak citozinhoz kapcsolódhat.

RNS DNS
PENTÓZ ribóz dezoxiribóz
BÁZISOK adenin, citozin, guanin
uracil timin
KONFORMÁCIÓ egyszálú, újabb kutatások szerint kétszálú is – kettős szálú – a cukor-foszfát-lánc lefutási iránya ellentétes
Helyenként az egymást követő szakaszok palindromot alkotnak és hidrogénkötésekkel kapcsolódnak a bázisok révén úgy, hogy ezáltal a polinukleotidlánc hurokszerűen visszakanyarodik. – A két lánc végig a bázisok közötti hidrogénkötések révén kapcsolódik össze (a két lánc bázissorrendje nem azonos, hanem a bázispárosodás szabályai szerint egymást kiegészítő, komplementer. – Kettős spirál alakul ki.
A bázisok mennyiségére vonatkozó összefüggések purinbázisok = pirimidinbázisok adenin = timin guanin = citozin A komplementaritás miatt.
Funkció – messenger-RNS (m-RNS) a fehérje aminosavsorrendjére vonatkozó információ szállítása (hírvivő RNS)- transfer RNS (t-RNS) az aktivált aminosav szállítása a riboszómára, a fehérjeszintézis helyére (szállító RNS) – ribosomalis- RNS (riboszómális RNS): a riboszómát építi fel

   


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!