Hirdetés

Balassi Bálint- szerelmi lírája

3 perc olvasás
Balassi Bálint- szerelmi lírája

A költészetének egyik témája a szerelem volt. Balassi a szerelmet az emberi élet egyik legfőbb értékének tekintette. Ezt bizonyítja nevezetes drámai műve: Thirsisnek Angelicával, Sylvanusnak Galatheával való szerelmekrül szép magyar comoedia. Ez a munkája 1589-ben keletkezett, s a Júlia meghódítására irányuló utolsó kísérletének tekinthető. Ezzel egy új műfajt honosított meg a magyar irodalomban a reneszánsz szerelmi komédiát.

Hirdetés


Hirdetés

A magyar szerelmi líra megteremtője. Udvarló költészettel kezd, a versek Petrarca hatásáról vallanak. A nő szépségét dicséri, bókokkal halmozza el. De hiányzik az igazi mély szerelem- korai versei.

Júlia – versek:

Ihletője: Losonczi Anna

A versek újszerűek, eltérnek az udvarló költészet sablonjaitól. Az őszinte, mély érzések a meghatározók.

Hogy Júliára talála, így köszöne neki: **

A vers valószínűleg legutolsó találkozásukat örökítette meg. Az egész vers elragadott ujjongó bókok halmaza. Az 1. versszak boldog felkiáltás, a véletlen találkozás által kiváltott örömtől. Az öröm erőteljes túlzása azt fejezi ki, hogy Júlia nélkül értelmetlen az élt. A következő négy strófában fellelhető rengeteg metafora a nyelven megfogalmazhatatlan érzelmek tovább nem fokozható teljességét fejezi ki. A metaforák azonosító elemeiben a lelki élet értékei, a főúri világ mozzanatai, a női test szépségei és egyéb értékek sorakoznak egymás után. Az 5. versszak összefoglalása az előző négynek, de az imákból kölcsönzött üdvözlés még magasabbra emeli a verset. A záróversszak a lovagi szerelmi lírákból jól ismert helyzetet rögzíti: a szerelmes lovag és az úrnő között végtelen a távolság. A vers a kegyetlen és megközelíthetetlen Júlia képével zárul.

Hirdetés

Júliát hasonlítja a szerelemhez…

Darvaknak szól

Az ő örök szerelmének maradandó voltáról

Célia – versek:

Ihletője: Wesselényiné Szárkándy Anna

Formai tökéletesség, játékos könnyedség jellemzi ezeket a verseket, de hiányzik belőle az igazi szerelem, az érzelmek, a tűz, a lobogás, a szenvedély.

Kiben a kesergő Céliáról ír…- Formailag tökéletes vers, a 3. vsz. 1-1 hasonlat kibontása.

Fulma – versek: Ihletőjüket nem ismerjük.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!