Hirdetés

Számítástechnikai alapismeretek

3 perc olvasás

Számítástechnikai alapismeretek

A számítástechnika napjainkban egyre erőteljesebben nyomul be mindennapi életünkbe. A né-hány éve még csak a hozzáértő kiváltságosok „játéka”, a számítógép mára mind több és több ember számára elérhető, használják munkahelyükön, otthon, a legkülönbözőbb feladatok megoldására: a le-vélírástól a komoly programírásig, az adatfeldolgozástól a játékig, az ismeretterjesztéstől a videoeditálásig.
Az, hogy a számítógép ilyen mértékben közel került az emberekhez, nagymértékben a kényel-mes kezelő felületek és barátságos alkalmazások megjelenésének következménye. A személyi számí-tógép kategóriában ma legelterjedtebb a Microsoft Windows nevű grafikus rendszere, amire alkalma-zások sokasága készült. Ahhoz azonban, hogy a számítógép bekapcsolása után tudjunk, hogy mit kell tennünk, szükségünk van bizonyos számítógépes alapismeretekre, az operációs rendszer alapjainak ismeretére, s nem árt, ha egy-két segédprogram használatát is megtanuljuk.
Ebben a kiadványban röviden ismertetjük a személyi számítógép felépítését, működését, majd a DOS operációs rendszer alapjainak, legfontosabb parancsainak bemutatása következik, végül a legel-terjedtebb segédprogramról, a Norton Commander-ről adunk tájékoztatást.

Hirdetés

1. A személyi számítógép

PC, mikroprocesszor, floppy, winchester. Naponta halljuk, olvassuk ezeket a fogalmakat. Mit jelentenek ezek a szavak? A számítógépes tudnivalók egyre inkább kultúránk részévé válnak, ezért in-dokolt a számítógépekkel kapcsolatos fogalmakat tisztázni, a hardver és szoftver alapismereteket meg-szerezni.

De mi is az a hardver, és mi a szoftver? A számítógép fizikai megjelenését angol szóval hard-ware-nek, magyarosítva hardvernek nevezzük. Hardver a doboz, a mikroprocesszor, a merevlemez, a monitor, a billentyűzet stb. Ahhoz azonban, hogy a számítógép számítógép legyen, azaz hogy hasz-nálni tudjuk, szoftvereknek (software) is kell a gépben lenni. A gépen a szoftverek futtatását hardver teszi lehetővé.

A személyi számítógépek legnagyobb csoportját az IBM-kompatibilis gépek alkotják (a másik az Apple). Ezeken belül fontos szempont a kompatibilitás kérdése, aminek két oldalról is meg kell va-lósulnia: hardver és szoftver oldalról. A hardver kompatibilitás azt jelenti, hogy a számítógép egyes részegységeinek, alkatrészeinek azonosan és csereszabatosan kell(ene) működni, akár az IBM, akár más gyártó termékéről is van szó. A szoftver kompatibilitás szerint a felhasználói szoftvereknek ugyanúgy kell(ene) futniuk a különböző gépeken.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!