Hirdetés

Bemeneti eszközök, mágneses háttértár

12 perc olvasás
Bemeneti eszközök

A következőkben a bemeneti eszközök és a mágneses háttér vizsgálata kerül előtérbe.

Hirdetés

Sorolja fel a számítógép bemeneti eszközeit, azok főbb típusait! Ismertesse ezek működését, főbb paramétereit! Beszéljen a mágneses háttértárakról!

Bemeneti eszközök

Beviteli perifériáknak nevezzük azokat a bemeneti eszközök/egységek sokaságát, amelyek kizárólag a számítógépbe történő adatbevitelt biztosítják. Az információ a külvilág felől a számítógép központi egysége felé áramlik. Ezek a következők: billentyűzet, egér, scanner, mikrofon, webkamera, botkormány, fényceruza, digitalizáló tábla.

Billentyűzet

A legjellemzőbb a bemeneti eszközök közül a billentyűzet (keyboard). Karakterek (betűk, számok, írásjelek) bevitelére, alkalmazások, programok vezérlésére szolgál. Típusait a billentyűk száma és azok nyelv szerinti kiosztása alapján szokás megkülönböztetni. Csatlakozás módja: soros, PS/2, USB; vezetékes, ill. vezeték nélküli (infravörös, rádiófrekvenciás) A szabványos angol billentyűzet 101, míg a magyar 102 vagy 105 gombos, de tetszés szerint válogathatunk számtalan további billentyűzettípus közül is (multimédiás, internetes).

Részei:

 • főrész (alfanumerikus): karaktereket tartalmazza (betűk, számok, spec. írásjelek)
 • funkcióbillentyűk (F1, …, F12)
 • kurzormozgató/vezérlő billentyűk (kurzor /nyilak/, és képernyőtartalom /Page Up/Down; End/Home mozgatása)
 • szerkesztő billentyűk (Delete, Backspace, Insert)
 • numerikus billentyűzet (Num Lock retesz/tapadó billentyű) (nemzeti karakterek: ALT+128-255)
Hirdetés

Speciális billentyűk: Enter/Return; SHIFT; CTRL; ALT; TAB; Backspace; Caps Lock (retesz/tapadó billenytű); Home-End; PgUp-PgDn; nyilak; Ins (Insrt/Overwrite); Del; Esc; PrintScrn; Pause/Break A CTRL, a SHIFT vagy az ALT gombok a többi billentyűt módosítják (pl.: SHIFT+alfanumerikus billentyűzet tetszőleges gombja: a gombon felül jelzett karakter/nagybetű; jobb ALT+alfanumerikus billentyűzet tetszőleges gombja: a gomb jobb alsó sarkán jelzett karakter; CTRL+ALT+Del: melegindítás)

Egér

A grafikus képernyők elterjedésével alakították ki a grafikus felhasználói felületeket, amelyeknél az információ átadásához úgynevezett ikonokat alkalmaznak. Az egér (mouse) a grafikus operációs rendszerek megjelenésével vált nélkülözhetetlenné a bemeneti eszközök között. Több fajtája is létezik. Használata nagyban megkönnyíti a számítógéppel végzett munkánkat. Az egér mozgatásával egy mutatót irányíthatunk a képernyőn, és különféle műveleteket végezhetünk el az ott található objektumokon. Legelterjedtebb változatai kettő-, illetve háromgombosak  görgő (pl. szövegszerkesztésnél könnyen lehet vele előre és hátra lapozni). Csatlakozás módja: soros, PS/2, USB; vezetékes, ill. vezeték nélküli (infravörös, rádiófrekvenciás) Működési elv szerinti csoportosítás

 • opto-mechanikus egér – a golyó és a fogaskerekek mozgását (ezért „mechanikus”) fénydiódák fogják fel (ezért „opto-„).
 • optikai egér – nincs belső golyó, az elmozdulást fénydiódák és tranzisztorok érzékelik. Előnye, hogy pontos és nehezebben romlik el, mint a másik két típus.

Az optikai egér semmi járulékos mozgó mechanikai alkatrészt nem tartalmaz. Az optikai egér előnye a mechanikussal szemben a nagyobb pontosság és a koszolódás kiküszöbölése (a mechanikus egérben lévő golyót a használhatóság érdekében rendszeresen tisztítani kell). Az optikai egérben LED van és egy fényérzékelő. Az egérben lévő elektronika kiszámítja az elmozdulásnak nagyságát a padon. Egyik változata a hanyattegér (trackball).

Érintőpad

Az érintőpad (touchpad) elsősorban a hordozható számítógépeken elterjedt a bemeneti eszközök között, négyszögletes, kemény szivacslap, az egeret helyettesítő eszköz. Nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Ujjunkat a pad felületén a megfelelő irányba húzva mozgathatjuk az egérmutatót. Az egérgomboknak megfelelő gombokat itt is megtaláljuk, de a bal gombra kattintás helyett használhatjuk az érintőpadra történő koppintást is. A nyomásérzékeny felület adta lehetőségeket egyes grafikus programok is kihasználják. Ezeknél az alkalmazott ecset vastagságát vagy az ecsetvonás erősségét módosíthatjuk a nyomás fokozásával vagy csökkentésével.

Hirdetés

Szkenner

A lapolvasó (scanner) olyan képbeviteli egység, amely segítségével vizuális információkat (nyomtatott szöveget, fotókat vagy rajzokat) vihetünk be a számítógépbe(digitalizálás). (Beolvas szöveget, képet, grafikát.)

Típusai:

 • Kézi, pl.: vonalkód olvasó
 • lapbehúzós
 • síkágyas (flat bed)
 • dia
 • dobszkenner (fotó sokszorozót használ).

A szkennereknek létezik kézi és asztali változata is. Utóbbi általában A4 vagy A3 méretű oldalak, míg kézi változata kisebb területek beolvasására használható. A kézi szkenner esetén az eszközt kell a képen mozgatni, s egy program segítségével a monitoron megjelenik a digitalizált kép. Nagyméretű képek esetén több részletben kell elvégezni a műveletet, s ez nehézkessé teszi az eszköz használatát. További hátránya, hogyha nem egyenletesen mozgatjuk a szkennert, akkor torzulások jöhetnek létre, ill. a felbontása sem tökéletes. A lapszkennerek a fénymásoló lapletapogatási elvéhez hasonló módon működnek. Könnyebb vele dolgozni: egy üveglapra kell elhelyezni a képet úgy, hogy az üveglap felé nézzen, s a lapolvasó fedelét rá kell hajtani. Egy programmal el kell indítanunk a szkennelést. Ekkor az üveglap alatt egy mozgó fényforrás az egész lapot megvilágítja, s előállítja a gép számára a képet. A lapolvasóval könnyebben tudjuk megoldani a képek digitalizálását, s az eredmény is sokkal jobb minőségű, mint a kézi szkennernél. A dobszkenner és a speciális diaszkenner segítségével diapozitívok, illetve negatív filmek is feldolgozhatók. Dokumentum szkenner: Ez egy nagy teljesítményű szkenner. Fejlesztésének a célja a gyorsaság volt. A mai szkennerek elérik a 200 lap/perc sebességet is! Ezeknél általában a lap mozog, sőt saját magának adagolja a papírt, és, mint a fénymásoló, dobja ki a másik oldalon. Könyv szkennerek: Újabb igény – újabb megoldás. Az igény az volt, hogy könyveket (igazából egész könyvtárakat) kellene digitalizálni, de úgy, hogy a könyv ne sérüljön! Egy több száz éves könyvet nem lehet laponként erősen széthajtani, és rányomni az üveglapra, mert szétesik! A mérnökök természetesen ezt is megoldották. Általában 45 vagy 60 fokban kell lefektetni a könyvet, a gép automatikusan lapoz és szkennel. Egyetlen óra alatt egy 2500 oldalas könyvet is beolvas! Felismeri a papír alakját, méretét (csak akkora lesz a képfájl mérete, amekkora feltétlenül szükséges), az írás irányát (a fektetett lapból is állóképet készít), hogy fekete-fehér vagy színes. A3-as papírt is elfogad félbehajtva, kétoldalasan beolvassa, majd a képet összeilleszti. Alapból .pdf dokumentumot készít, de lehet Word, Excel, vagy PowerPoint fájlt is kérni tőle. A szkenner a papíron lévő információkat minden esetben kép formátumban továbbítja a számítógépnek. Ha a szkennert nyomtatott szövegek beolvasására kívánjuk használni, a szöveg értelmezéséhez speciális optikai karakterfelismerő, ún. OCR program szükséges. A karakterfelismerő program a karakterek alakjának felismerésével a képet szöveges dokumentummá alakítja.

Jellemzői:

 • Felbontás: ami megmutatja, hogy a scanner milyen minőségben tudja a képet beolvasni: a scanner által megkülönböztethető képpontok száma inch-enként (dpi= dot per inch). Értéke: 100-1200 dpi
 • Színérzékelés (mélység): 1 képpont hányféle színt vehet fel. (8 bites: 256 féle; 16 bites kb. 65.000) Megmutatja, hányféle színt tud megkülönböztetni a szkenner.

Mikrofon

A mikrofon egy elektroakusztikai átalakító. Célja a fizikai közegben (pl. levegőben) terjedő rezgések átalakítása elektromos jellé. A működéséhez szükség van hangkártyára is.

Hirdetés

Webkamera

A webkamera internetkapcsolattal rendelkező számítógépekhez kapcsolt kamera, melynek képét más internetezők is nézhetik. A webkamerákat el lehet helyezni nyilvános helyen (pl. egy város főterén) és a saját dolgozószobánkban is. Képminősége jóval alacsonyabb, mint egy digitális kamerának, hiszen a hazánkban elterjedt sávszélességen a képátvitel nehézkes dolog. Manapság leggyakoribb az 1,3 mp-es webkamerák. Ezek képe már elfogadható és megtudják oldani a 25 frame/sec képfrissítést is, mely szaggatásmentes képmegjelenítést biztosít. Főbb gyártók: Logitech, Creative, Microsoft, Labtec, Genius Manapság sokféle extrát beleszerelnek ezekbe a kamerákba (pl az automata mozgáskövető rendszert). A webkamera fejlesztők törekednek a chat-programok kompatibilitásának megoldására.

Mágneses háttértárak

A háttértárak nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti eszközök. Az adatokat akkor is megtartják, ha nem kapnak áramot.

Hajlékonylemez – Floppy

Mára már elavultnak számítanak, mert kevés adat fér rájuk (1,44 MB) és túl sérülékenyek. Adatátviteli sebességük lassú.

Merevlemez (harddisk) – Winchester

A merevlemez kifejlesztésének célja egy, a hajlékonylemeznél nagyobb kapacitású, gyorsabb és biztonságosabb háttértár létrehozása volt. Szemben a hajlékonylemezzel, a merevlemez a számítógép belsejébe fixen beépítve működik. Mivel a merevlemezen tárolt adatok mindig rendelkezésünkre állnak, itt tároljuk a napi munkánkhoz szükséges programokat és adatokat. A merevlemezes tárak esetében az adathordozó merev, mágnesezhető felületű lemezkorong, amelyből a kapacitás növelése érdekében egy egységben többet is elhelyeztek. Minden lemezhez külön tartozik egy-egy író-olvasó fej, amelyet egy fejmozgató egységre szerelnek fel. Az állandó sebességgel, gyorsan forgó lemezektől a fej kis távolságban mozog. Mivel egy lemeznek két felülete van, a diszkek kettőnél kevesebb fejjel nem készülnek, a nagyobb kapacitású diszkek több lemezt, s így több fejet használnak. A merevlemezek külső zárt borítása védi az adatokat tartalmazó lemezeket a külső mechanikai sérülésektől és a szennyeződésektől. A winchesteren az adatok tárolása lényegében ugyanúgy történik, mint a hajlékonylemezes meghajtóknál, azaz koncentrikus körökben elhelyezkedő sávokban és szektorokban, egy egységben azonban több lemezkorong van elhelyezve. A lemezek egymás felett elhelyezkedő sávjait (hengerpalást) cilindernek nevezzük. A léptetőmotor az egymás alatti író-olvasó fejeket csak együtt tudja mozgatni, ezért a winchester meghajtója csak a cilinderek mentén tud írni vagy olvasni. Az adattárolás fürtökben (cluster), a szektorok logikailag összetartozó csoportjaiban történik. Egy klaszterhez több szektor is tartozhat. A cluster a DOS és a Windows fájlrendszerének legkisebb címezhető része. Egy egység kapacitása akár több száz-ezer gigabyte is lehet (250 GB – 2 TB). Praktikus okokból ezt gyakran több, egymástól független részre szokás felosztani, ezek a partíciók. Használatba vétel előtt a merevlemezt is formázni kell, hogy kialakuljon a szabványos jelrögzítési forma, amelyet a gépek operációs rendszerei, olvasó berendezései kezelni tudnak. A partícionálás során a merevlemezt logikai meghajtókra oszthatjuk fel (ezek a C, D ..stb. meghajtójelek). A nagy adatmennyiségek kezelését és hordozhatóságát a merevlemezek cseréjét lehetővé tevő, úgynevezett mobil rackekkel oldották meg. Ennek lényege, hogy a merevlemezt a számítógépbe épített, fiókra emlékeztető eszközbe, speciális foglalatba szerelik be, melyet könnyen kicserélhetünk vagy magunkkal vihetünk (de csak kikapcsolt gép esetén, ezért nem tekintik a winchestert hordozhatónak). A merevlemezek sebességét az átlagos keresési idővel (elérési idővel, milisecundum) és az adatátviteli sebességgel (a megtalált információt milyen gyorsan adja át a rendszernek Mbit/s) jellemezhetjük. Gyors adatátvitel jellemzi. A gyorsabb írás és olvasáshoz cache-memóriával látják el őket.

Csatlakozási lehetőség:

 • IDE: régebbi, négy lemez csatlakozására ad lehetőséget
 • SATA: manapság az egyik legelterjedtebb
 • SCSI: szerverekben használatos, 8-16 merevlemez párhuzamos kezelésére képes.
Hirdetés

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!