Hirdetés

Algoritmus

3 perc olvasás
Algoritmus

Algoritmus fogalma, tulajdonságai, felépítése,
algoritmusleíró eszközök.

Az algoritmus fogalma: Az algoritmus több, esetleg végtelen sok azonos jellegű, egymástól csak a kiindulópontban különböző feladatok megoldására használható eljárás, amelyek során utasításszerűen előre meghatározott lépéseket kell adott sorrendbe elvégeznünk.
Az algoritmus készítésénél első lépés, hogy elkészítsük a problémamegoldás tervét. Algoritmusleíró eszközök:
– szöveges leírás
– blokkdiagram
– struktogram
Első lépésnél fentről lefelé módszerrel célszerű készíteni, a megoldásnál pedig lentről felfelé. A tervet átültetjük konkrét programozási nyelvekre. A feladat lépéseit a különféle utasítások jelentik:
– I/O utasítás
– értékadó utasítás
– felvételvizsgáló- vagy tesztelő utasítás
– adatátalakító utasítás

Hirdetés

Az algoritmus tulajdonságai

a., Meg kell adni a végrehajtandó műveleteket, azaz le kell írni, hogy mely adatokkal milyen átalakítást kell végezni. Valamint azt, hogy az eredményül kapott adatokat a tevékenység későbbi fázisában fel kell használni, alkalmazni.
b., Meg kell fogalmazni azokat a különleges eseteket, melyek az átlagosnál eltérő megoldást igényelnek.
c., Meg kell adni a műveletek sorrendjét az összes esetre vonatkozólag.
d., Csak olyan instrukciókat tartalmazzon, amely egyértelműen hajtható végre.
e., Mindezeket az információkat a végrehajtó számára érthető és egyértelműen értelmezhető formában, szimbólumrendszerben kell közvetítenie.

Felépítése

a., Az algoritmust a végrehajtó számára szóló utasításokból építjük fel. Az utasítások egyik típusában megadjuk az elvégezendő műveleteket és azokat az adatokat, amelyekkel ezeket el kell végezni. Továbbá a kiszámított eredmények megőrzésének módját. Ezeket az utasításokat adatátalakító utasításoknak nevezzük.
b., Az utasítások második típusában, amelyeket tesztelő utasításoknak nevezünk, a végrehajtót egy igaz vagy hamis voltának megállapítására szólítják fel. A kijelentés idegen szóval predikátum megfogalmazásánál megadjuk azokat az összefüggéseket, melyeknek teljesülését az adatoktól megkívánjuk, ahhoz, hogy a vizsgálatot követően egy meghatározott következő utasításokkal folytathassuk a megoldási tevékenységet.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!