Hirdetés

A LAN-ok felépítése, működése

7 perc olvasás
A LAN-ok felépítése, működése

A LAN-ok felépítése, működése

Helyi hálózatok működése

A hálózat kialakításához hardverelemekre és hálózati szoftverre van szükség. A kettő együtt biztosítja a hálózat működését. A hálózat általában egy táblázatos elérési- és hierarchiarendszert tartalmaz, amelyben szerepel az összes periféria és számítógép

Hirdetés
  • jele,
  • elérési útja,
  • az eszköz ki- vagy bekapcsolt állapota

 

A hálózat „lelke” ez a táblázat, mivel az egyes felhasználók is írják, még ha nem is tudnak róla. Nagyon fontos, hogy a táblázat információi a hálózat tényleges állapotát tükrözzék.

A hálózatba kapcsolás egyik lényeges hardver eleme a hálózati kártya, egy nyomtatott áramkör, amely biztosítja, hogy a vezérlő számítógép nyilvántarthassa újabb gép rendszerbe kapcsolódását és annak működését tudathassa a hálózat többi egységeivel. A bekapcsolás automatikusan elindít egy olyan programot, amely a táblázatot módosítja, azaz jelzi a rendszerbe való bekapcsolódás szándékát.

A kikapcsolás már nem ilyen automatikus, ugyanis a kikapcsolás nem ad semmiféle jelzést a vezérgépnek, hogy az egységet kikapcsolták. A rendszer változatlanul azt hiszi, hogy a kikapcsolt gép még aktív, ezért az összes felé irányuló kérést továbbítja hozzá, amit az természetesen nem fogad. A rendszerből történő kilépéshez speciális kilépő programot (pl. logout) kell indítani. A program. törli az egységet az aktív egységek listájáról. Ezek után már ha valaki mégis hozzá akar fordulni, a rendszertől hibaüzenetet kap.

Hirdetés

A LAN általában egy fileserverből és egynél több munkaállomásból áll. A hálózatot úgy alakítják ki, hogy a PC a kikapcsolt hálózaton kívül is működhessen mint önálló gép, de hálózatba kapcsolva nyújtsa a hálózati alkalmazások előnyeit.

A hálózati szoftveren található egy úgynevezett hálózati héj (network shell vagy röviden shell). Ez a hálózati héj segíti a DOS funkciók megvalósítását és mintegy elszigeteli a munkaállomást a nem rá vonatkozó külvilági hatásoktól. Minden parancs a héjhoz (shell-hez) kerül. A shell szünet nélkül éber, átvizsgálja a parancsokat, és ami nem a munkaállomásnak szól azt kirekeszti, míg a helyi csomópontnak szánt parancsokat módosítás nélkül átereszti. Ez biztosítja, hogy a hálózatba kötött PC saját munkáját zavartalanul végezhesse, használja a lemezegységét, nyomtatóját, stb.

A file-server (állomány-kiszolgáló) egy nagy teljesítőképességű PC legalább AT kategóriájú, melyhez tartozik egy nagy kapacitású lemezegység, amelyen a LAN osztott állományait, szoftvereit tárolja. A többi PC-hez hasonlóan a hálózat működését is egy operációs rendszer vezérli. Az állomány-kiszolgáló operációs rendszerére azonban nemcsak annyi feladat hárul mint a DOS-ra, hiszen nem egyetlen, hanem némely esetben akár száz vagy annál is több PC, külső egység munkáját kell összehangolni.

A lokális hálózatokkal kapcsolatos alapfogalmak

Munkaállomás: (Workstation) az a hálózatba kapcsolt PC, amelyiken a felhasználói munka folyik.

Állomány-kiszolgáló (File server): olyan PC, amely szervezi, koordinálja a hálózat működését, azaz biztosítja a file-ok megosztott hozzáférését és a rendszer titkosítását, az állomások közötti kommunikációt , és vezérli az erőforrásokat. (pl. lemezegységek, nyomtatók). Egyszerűbben fogalmazva, olyan számítógép, amely felajánlja szolgáltatásait a munkaállomásoknak. Szervergépet szokás vezérgépnek is hívni. Kétféle fajtája terjedt el a lemez- vagy nyomtatószerver és az állomány-kiszolgáló (file server).

Hirdetés

Lemezszerver: régebben gyakran alkalmazott szerver megoldás. A lemezszerver használatának elsődleges célja, hogy elegendő háttértárat biztosítson a munkaállomásoknak relatíve olcsón. A lemezszerver mindezt úgy biztosítja, hogy az operációs rendszer „elhiteti” a munkaállomás vezérlőjével, hogy lokális lemezt, (helyi lemezegységet) használ, pedig a valóságban a munkaállomás egy olyan lemezt ér el, amelyet a hálózat oszt ki számára. A lemezszerver nem nyújt igazi osztott file-kezelést, ezért ma már inkább a file-server-t alkalmazzák.

Prioritási számot úgy definiálhatnánk, hogy az a szám határozza meg, hogy adott hálózatban az egyidejű elérési szándék esetén ki élvez elsőbbséget.

Kábelcsatlakozó egység (kábelkoncentrátor): HUB Feladata a kábelhálózat könnyű szerelhetőségének (bonthatóságának) biztosítása. A HUB lehet: passziv-5-40 m távolság áthidalásához és aktív-5-600 m hosszú kábelhez.

Protokoll: A hálózat adatforgalma a közös használatú összekötő kábeleken történik. Ha az egyik gép használja az összekötő vezetéket, a címzett gép kivételével a többit le kell választani. Ez az úgynevezett hálózat hozzáférési eljárás a protokoll.
A protokollal szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy adatvesztés mentes átvitelt valósítson meg, más szóval biztosítsa, hogy az állomások üzenetei ne ütközhessenek egymással, ugyanis az ütköző üzenetek megsérülnek, összekeverednek. Ilyen esetben mindkét üzenetet meg kell ismételni, és ez csökkenti a hálózat hasznos átviteli teljesítményét. A különböző LAN-okban számos, egymástól kisebb nagyobb mértékben eltérő – hálózati hozzáférési módszert dolgoztak ki. Ezek között a fontosabbak:

  • adási jog továbbításos (token passing)
  • ütközés figyeléses (Carrier Sense Multiple Access vagy rövidítve (CSMA) protokollok.
Hirdetés

A nyugtázáson azt értjük, hogy a címzett állomás sikeres vétel esetén erről jelzést küld.

Ütközésfigyelési protokoll (CSMA): A hozzáférési eljárás az „előbb figyelj, aztán forgalmazz” elvet követi, azaz előbb megvizsgálja, hogy forgalmaz-e már valaki a kábelen, és csak ha szabad a vezeték, akkor forgalmaz.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!