Hirdetés

Szövegszereksztők (formázás, hasábtördelés, keretezés)

Ismertessen fejlettebb szövegszerkesztőket! Mi a formázás, hasábtördelés, keretezés?

Egyszerűbb szövegszerkesztők
a. DOS verziók:

MS DOS Editor EDIT.COM
Contex – Pro CONTEX.EXE
Norton Editor NE.EXE
NC belső editora NCEDIT.EXE
Galaxy Word GALAXY.EXE
Personal Editor PE.EXE

Hirdetés

b. Windows verziók:

Notepad NOTEPAD.EXE
Write WRITE.EXE

Fejlettebb szöveg és kiadványszerkesztők

a. DOS verziók:

ChiWriter CW.EXE
Ékszer EKSZER.EXE
Word 5.0 – 5.5 WORD.EXE
WordPerfect
Ventura

b. Windows verziók:

MS Word for Windows 2.0 – 6.0

Formázás

A formázás a dokumentumkészítés egyik legfontosabb, mondhatni klasszikus művelete, amelynek segítségével kialakíthatjuk a szöveg esztétikai egységét, a tartalom és a forma összhangját.
A WinWord a dokumentumot négy szerkezeti egységből építi fel:
– karakter (character)
– bekezdés (paragraph)
– szekció (section)
– teljes dokumentáció (documentum)

Hasábtördelés

Megváltoztatja a szakasz hasábszámát. Ha a dokumentum egyetlen szakaszból áll, a Word az egész dokumentumot annyi hasábra tördeli, amennyit megadtunk. Ha kijelölt szöveget akarunk hasábokra tördelni, a Word szakasztöréseket helyez el a kijelölt szöveg elején és végén, és csak az új szakaszban található szöveget tördeli hasábokba. A Hasábok parancs egyéb hasábbeállítási lehetőségeket is vezérel, például a hasábok közötti térköz szélességét és a hasábok közötti vonal megjelenítését. Egyenlő szélességű hasábok gyors elhelyezéséhez kattintsunk a Standard eszköztár Hasábok gombjára.

Keretezés

Szöveg és ábra elhelyezése keretekkel: áttekintés
Lábjegyzet, végjegyzet vagy jegyzet kivételével bármilyen szövegelemet tetszés szerint elhelyezhetünk egy oldalon, ha keretet használunk. A keret olyan, mint egy láthatatlan edény, amelyet a kiválasztott elemekkel feltöltünk és a megfelelő helyen rögzítünk.
Keretek használata az alábbi esetekben előnyös:
– Bekezdéseket, ábrákat és képaláírásokat akarunk egymás közelében tartani.
– Szöveggel akarjuk körülvenni a bekeretezett elemeket, például egy ábrát egy újságban vagy kiadványban.
– A dokumentum margóján akarunk kinyomtatni oldalcímeket, fülszövegeket, kisebb ábrákat és egyéb dolgokat.
Ha egy szövegelemet bekereteztünk, bárhova húzhatjuk az oldalon, vagy megadhatjuk a pontos elhelyezésének koordinátáit. A keretet zárolhatjuk is egy bekezdéshez, ezzel biztosítva, hogy a keret mindig a bekezdéssel azonos oldalon jelenjen meg. Keretekkel a legjobb Nyomtatott forma nézetben dolgozni. Nyomtatott forma nézetben a keret pontosan ott jelenik meg, ahol nyomtatáskor majd látszani fog az oldalon. Ha az egérrel megváltoztatjuk a keret méretét vagy elhelyezését, az eredmény azonnal látható.

A keretezés lépései:

– nyomtatott formában a keretezni kívánt objektum kijelölése
– Beszúrás menü Keret parancsának kiválasztásaAdy Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!