Hirdetés

A gazdasági rendszerek kibernetikai jellemzői

3 perc olvasás

A gazdasági rendszerek kibernetikai jellemzői (célszerűen működő, hierarchikus, önszabályozó, önszervező, öntanuló, határozatlan és meghatározhatatlan) és a gazdasági rendszerek irányításának főbb sajátosságai (negatív visszacsatoláson alapuló szabályozás)

A gazdasági rendszer személyek és eszközök szervezett csoportja (ember-gép rendszer), célorientáltan működik, képes saját tevékenységének elemzésére, megvalósul benne a szabályozás.

Hirdetés

Tevékenysége kettős:

célkitűző

végrehajtó

A gazdasági rendszer kibernetikai jellemzői:

Célszerűen működő:

a rendszer tevékenységét célorientáltan végzi, képes a célok megfogalmazására és a teljesítési feltételek meghatározására, a cél elérését tudatos vezérléssel biztosítja

Önszabályozó:

ellentétben a kívülről irányított rendszerekkel, ez a rendszer mind az átalakítást végző, mind az irányítást ellátó egységek integráns részei a rendszernek. Elsősorban a működés során szerzett információkkal rendelkezik, az apriori információk (előre gyűjtött információk a vezérelt tulajdonságairól) száma kevesebb.

Önszervező:

A gazdaság állandó kölcsönhatásban van a környezettel, onnan hatások érik, valamint maga is hat a környezetre (input és output jeleken keresztül). A jelek lehetnek tervezettek, illetve nem tervezettek. A nem tervezett jelek zavaró jelként jelennek meg a gazdasági rendszer működésében. A stabilitás érdekében a GR-nek alkalmazkodnia kell a megváltozott feltételekhez, ami adaptációs képességet feltételez. Ez a képesség biztosítja a teljesítmény fenntartását a zavaró jelek hatása ellenére is. Ezért nevezik a gazdasági rendszereket önszervezőnek.

Hierarchikus:

a gazdasági rendszer több szintű, minden egyes szintnek van irányító egysége, melyek egymáshoz viszonyítva alá-fölérendeltségi viszonyban állnak.

Hirdetés

Irányítási szintek:

Felső szintű: gazdasági rendszer alapvető céljait, stratégiáját érintő beavatkozás, mely valamennyi alrendszerre vonatkozik

Közép szintű: a zárt szabályozási körök, az alrendszerek kimeneteire vonatkozószabályozást végzik

Alsó szintű: szabályozási művelet végrehajtását biztosítja

Meghatározhatatlan:

a rendszer dinamikussága, a nagy elemszám és a köztük lévő számos kapcsolat miatt a rendszer állapotainak teljes körű leírása nem lehetséges.

Határozatlan:

az elemek működése, kapcsolata és állapota között sztochasztikus összefüggés van. Működésük eredménye, állapotaik valamint kimeneteleik csak valószínűsíthetők.

Hirdetés

Öntanuló:

működésük korábbi tapasztalatait felhasználva képesek belső algoritmusaik átalakítására, irányítási folyamataik tökéletesítésére.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!