Hirdetés

A gazdasági informatika

2 perc olvasás
A gazdasági informatika

A gazdasági informatika meghatározása; az informatika elemei (hardver, szoftver, menver, orgver)

 

Gazdasági informatika: a gazdasági rendszerek számítógépes információs rendszerének tervezése, szervezése. Eszközrendszerét tekintve számítógépes adatfeldolgozást jelent.

Hirdetés


Hirdetés

Elemei

Hardver

  • számítógépes adatfeldolgozás eszköztára. Tág értelemben ide tartozik az információ kezelésében résztvevő minden eszköz. Szűkebb értelemben csak a számítógép és perifériái. E terület kiemelkedő fejlődése a 70-es évektől kezdődött, a fejlődés üteme még ma is gyorsul.

Szoftver

  • azok az algoritmusok, amelyek lefordítják a számítógép nyelvére az elvégzendő feladatokat. A szoftver tulajdonképpen utasítás sorozat. Lehet rendszerszoftver (alapvető funkciókat lát el, alacsony szintű hardver hozzáférés), felhasználói szoftver (célfeladatok megoldására létrehozott programok, nincs hardver hozzáférés, az operációs rendszerrel kommunikál).

Menver

  • emberi tényező a rendszerben, egyrészt az információ rendszer létrehozói, fejlesztői, másrészt a felhasználók

Rendszerszervezők, fejlesztők

  • feladata a reálrendszer leképezése, a Gr tevékenységének analízise, a probléma megoldására optimális alternatíva meghatározása, hardver és szoftver igény meghatározása, rendszer bevezetési ütemének a meghatározása, a program tesztelése az elvárt igények szempontjából
Hirdetés

Programozó

  • a meghatározott informatikai rendszert felbontják, az egyes részeket algoritmizálják (programot írnak), tesztelik a programot, közreműködnek a bevezetésben és a karbantartásban, kezelési útmutatót készítenek

Felhasználó

  • közvetlen, haszonélvező (rendszer outputjait használják).

Orgver

  • a rendszer kialakításának technikája, technológiája. Az előző tényezők integrált egysége.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!