Hirdetés

A gazdasági információs rendszerének feldolgozási alrendszerei

3 perc olvasás
A gazdasági információs rendszerének feldolgozási alrendszerei

A gazdasági információs rendszerének feldolgozási alrendszerei

  Mátrixösszefüggésekkel modellezhetjük egy gazdasági információs rendszer információ hordozó,- információ áramlási,- és információ feldolgozási alrendszerét:

Hirdetés


Hirdetés

1. IFH: információ hordozó modell

A mátrix: meghatározzuk, hogy milyen adathordozókat használunk, ezek milyen adatokat vesznek fel. Kiindulópontot ad az adatredundancia kiszűréséhez.

Az IFH mátrix sorai az adatfájlokat (adathordozó), oszlopai az adatmezőket tartalmazzák. Adatmezők összessége mutatja, hogy a bizonylatokról milyen adatokat veszünk fel. Az adatfájlok mennyisége, tartalma a folyamatokból derül ki, vagyis az IFH a folyamatmodellre épít.

A mátrix képzésénél az adatfájlok soraiba 0-t v. 1-et írunk, attól függően, hogy a fájl tartalmazza-e az egyes adatmezőket. Az adatmező gyakoriságát a mátrix oszlop szerinti összegzése adja, ennek számossága az adat redundancia. Az adatfájlok adatmező fajtáinak számát a mátrix sor szerinti összegzése adja.

2. IFA: információáramlási rendszer

D mátrix: döntési mátrixra épül, sorai a folyamatokat, oszlopai a szervezeti egységeket tartalmazza. A mátrixban elhelyezkedő kódok azt mutatják, hogy a folyamatban a szervezeti egységnek milyen hatásköre van, a szervezet ehhez milyen információs fájlt használ, és milyen outputokat bocsát ki a hatáskör gyakorlásához. 7 helyiértékes kód: 1.: hatásköri megjelölés (1. javaslattétel, 2. véleményezés 3. döntés 4. Jóváhagyás 5. Végrehajtás 6. Ellenőrzés); 2-4.: a hatáskör ellátásához igénybe vett input adatfájlok sorszáma; 5-7: a hatáskör ellátása kapcsán képzett output adatfájlok sorszáma.

Hirdetés

S mátrix: információ áramlás során azt is szükséges kimutatni, hogy a szervezetek milyen információs kapcsolatban állnak. Ez egy négyzetes mátrix, mivel a sorokban és az oszlopokban is ugyanazon szervezeti egységek vannak ugyanazon sorrendben. Megmutatja, hogy ezek hány adatfájlon keresztül állnak kapcsolatban.

3. IFE: Információ feldolgozási modul

Megjelöli a feldolgozási algoritmusokat, valamint azt, hogy a szoftverek mely adatfájl adatait használják fel.

F mátrix: az adatfeldolgozási folyamatok és a szoftverek kapcsolatát mutatja. A kód tartalmazza az algoritmus sorszámát, az input és output fájlokat. Soraiban az adatfeldolgozási folyamatok, oszlopaiban az adatfeldolgozáshoz felhasznált algoritmusok kódjai és I/O kódok szerepelnek.

W mátrix: szoftver, adatfájl kapcsolat

Megmutatja, hogy az adott algoritmus a fájlt input v. output fájlként használja, vagy nincs kapcsolat. A sorokban a szoftverek, az oszlopaiban funkcionális adatfájlok vannak.

Kódjai:

0: nem része;

1: input fájl;

2: output fájl;


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!