Hirdetés

USA nyugati gazdasági körzete

A Sziklás-hegységben található az USA legnagyobb színesérc és uránlelőhelyei Colorado és Columbia folyó hatalmas vízerőművei olcsó elektromos árammal segítették az alumínium és színesfémkohászat kibontakozását. Kalifornia kőolaj és földgáztelepei a petrolkémiai ipar alapját vetették meg. Északon, ahol a Parti-Kordillerák lejtőit sűrű erdőrengeteg borítja, a folyók partján fűrésztelepek és óriási papírgyárak sorakoznak.

Hirdetés

A nyugati vidék földrajzi fekvésének köszönhetően a II. világháborúban, majd a koreai háborúk idején a hátország szerepét töltötte be, ezért a hadiipar is ide összpontosult. Ez fontos szerepet játszott a kikötővárosok, San Diego, Los Angeles, San Francisco fejlődésében.

A Sziklás-hegységben alapították a világ első nemzeti partját, Yellowstone-t. A nyugati körzetekben találhatjuk a legtöbb indián rezervációt is.

A hegyvidékeknél és a száraz medencéknél legeltető szarvasmarha és juhtenyésztéssel foglalkoznak. A mediterrán éghajlatú kaliforniai Nagy-völgy öntözéses gazdálkodásából jóformán az egész országba szállítanak mérsékelt éghajlatú gyümölcsöket. Kalifornia déli részén zöldségeket, déligyümölcsöt és gyapotot termesztenek.

 


Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!