Hirdetés

Nagy-Britannia

Földrajzi adottságok:

Kb. 10 ezer évvel ezelőtt Európa félszigete volt, majd a jég olvadásával a Világtenger vízszintje megemelkedett és a térség szigetté vált.

Hirdetés

 

Nagy tájai:

  • Skót-felföld: az óidő szilul időszakában keletkezett és a Kaledóniai-hgrsz. Tagja.
  • Pennine-hg.: az óidő karbon időszakában keletkezett és a Variszkuszi-hgrsz. tagja.
  • Walesi-hg.: óidei röghegység.
  • Londoni-medence: harmad- és negyedidőszaki tengeri és folyami üledékek töltötték fel. Lépcsősen ereszkedik a La-Manche csatorna irányába.

A sziget egyetlen pontja sincs a tengertől 120 km-nél távolabb.

 

Éghajlat: óceáni: a nyár hűvös, a tél enyhe, sok és egyenletes eloszlású a csapadék. A folyói bővizűek és egyenletes vízjárásúak. Partjai előtt halad el az É-atlanti áramlás, amely az átlag hőmérsékletet kb. 10 fokkal megemeli.

Az egyetlen nagyobb folyója a Temze, amely tölcsértorkolattal ömlik az Északi-tengerbe.

 

Népesség és településszerkezet:

Kb. 56 millió. A népsűrűség 230 fő/km2. A gyors népességnövekedés az ipari forradalom korában kezdődött. Sokan vándoroltak be az egykori gyarmatokról, főleg Indiából, ugyanakkor sokan el is hagyták az államot, főként az USA és Latin-Amerika irányába.

Foglalkozási szerkezet: 2% mezőgazdaság

40% ipar

58% szolgáltatás

Az országot közigazgatásilag 4 nagy részre osztjuk: Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország.

A világon itt a legnagyobb a városi népesség aránya, mintegy 90%. Sok a milliós nagyváros. A túlzsúfoltság elkerülése érdekében új városokat is alapítanak.

 

Központok:

Anglia központja: London

Skócia                   Edinburgh

Wales                    Cardiff

É-Írország             Belfast

Legnagyobb városok: Liverpool, Manchester, Glasgow, Leeds, Birmingham.

 

Energiahordozók:

  • feketeszén: a Pennine – hegységben
  • kőolaj és földgáz: az Északi-tengeren. A 60-as években tárták fel a készletet. A világ egyik legjobb minőségű készlete.
  • urán: a Cornwall – félszigeten

 

Ipar:

Az ipar fejlődése több évszázados múltra tekint vissza. A XVIII. Sz. végén az ipari forradalommal alakult ki a modern gyáripar. Az ipar kiemelkedő ágazatai: kohászat, gépgyártás (részben hazai, részben pedig behozott nyersanyagokkal dolgoznak). Híres a brit autóipar (pl.: Rolls Royce, Jaguar, Rover), központja: Coventry. Itt készítenek repülőmotorokat is, de a repülőgépek összeszerelése és kipróbálása már az ország legdélebbi részén történik. Fejlett és több évszázados múltra tekint vissza a hajógyártás. Az ország ipari termelése világviszonylatban is jelentős, a 4. helyen áll. Szintén az ipari forradalom korában alakult ki a textilipar. Leghíresebb ágazatai: gyapjú- és pamutipar.

 

Mezőgazdaság:

A világ egyik legfejlettebb agrárgazdasága. A termelés nagyméretű, családi birtokokon zajlik. Központja a Londoni-medence területe. Főként szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkoznak. A növénytermesztés jellegzetes termékei: a takarmánynövények, búza, cukorrépa, burgonya.

 

Idegenforgalom, kulturális élet:

Két, világviszonylatban is híres egyetemi központja van: Oxford, Cambridge. Az ipari kutatás és fejlesztés központjai.

Idegenforgalmából kiemelkedik: London, a Skót-felföld és a déli fürdővárosok.

London Európa második legforgalmasabb légikikötője.

 

Címkék: Nagy-BritanniaAdy Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!