Hirdetés

Az externália, mint piaci elégtelenség

5 perc olvasás

Csak saját használatra! A jegyzet tulajdonosa csak az erettsegi.com számára bocsátotta rendelkezésre!

Hirdetés


Hirdetés

Az externália, mint piaci elégtelenség

Az externália fogalma

Az externhatások csoportosítása, az egyes fajták bemutatása

Társadalmi határköltség

Társadalmi határhaszon

A piaci és a társadalmi optimum eltérései

Az állami beavatkozás szükségessége: internalizálás

A javak csoportosítása

1, Az externália fogalma

externália: külső gazdasági hatás, amikor egy piaci adás-vétel következtében az adott ügyleten kívűl álló szereplők környezetében nem szándékolt hatások lépnek fel

2, Az externhatások csoportosítása, az egyes fajták bemutatása

Hirdetés

Jellegét tekintve:

 • pozitív externália: a külső gazdasági hatás a harmadik fél számára kedvező, azaz adott eredményt kisebb ráfordítással, vagy adott ráfordítással nagyobb eredményt tud elérni
 • negatív externália: a külső gazdasági hatás a harmadik fél számára kedvezőtlen, azaz adott eredményt nagyobb ráfordítással, vagy adott ráfordítással kisebb eredményt tud elérni

pozitv externália például méztermelés, negativ például a környezetszennyezés

Megjelenése szerint:

 • termelői externália: amikor az extern hatás okozója termelői tevékenység
 • fogyasztói externália: amikor a fogyasztási tevékenység okoz külső gazdasági hatást

3, Társadalmi határköltség (MSC): egy termék pótlólagos egységének előállításával, felhasználásával, elfogyasztásával adódó összes költségváltozás.

4, Társadalmi határhaszon (MSB): egy termék pótlólagos egységének előállításából, felhasználásából, elfogyasztásából eredő összes haszonváltozás.

Hirdetés

5, A piaci és a társadalmi optimum eltérései

 • Az externális hatásokról a piac nem vesz tudomást. Az alaptevékenységek optimális szintjét úgy határozzák meg a termelők és a fogyasztók, hogy számukra az elérhető hasznosság, ill. profit maximális legyen.
 • Társadalmi szempontból az externáliák létezése akadályozza a szűkös erőforrások hatékony elosztását, mert a külső gazdasági hatások miatt nem kalkulálhatnak valós költség és haszonfüggvényekkel a gazdasági szereplők.

A határhaszon (MU) az a szám, amely megmutatja, hogyan változik a fogyasztó összhaszna, ha egységnyivel növeli fogysztását valamely jószágból.

A határköltség (MC) megmutatja, hogyan változik az összköltség, ha egységnyivel változik a termelés.

6, Az állami beavatkozás szükségessége: internalizálás

Hirdetés

Extern hatások internalizálási lehetőségei (internalizálás = belsővé-tétel)

 1. kedvezmények, támogatások (a pozitív externáliák kezelésére szolgál; az állam megpróbálja ösztönözni az adott termék gyártóját nagyobb termelés előállítására)
 2. kártérítés (kényszerű kártalanítás, amikor az állam megkísérli jogi eszközökkel kényszeríteni az extern hatás okozóját az extern hatás ellentételezésére)
 3. adminisztratív intézkedések (az állam hatósági előírásokkal próbálja korlátozni az extern hatások kialakulását)
 4. önkéntes megállapodás (a felek saját akaratukból kompromisszumos megoldást keresnek az extern hatás kiküszöbölésére)
 5. vegyes eszközök (a fenti lehetőségeket vegyítik össze)

7, A javak csoportosítása

A javak és csoportjai

Magánjavak: azok a javak, melyek fogyasztásából bárki kizárható és fogyasztása csökkenti a mások számára rendelkezésre álló mennyiséget. Pl. traktor, kifli

Közjavak: azok a javak, amelyek fogyasztásából senki nem zárható ki és fogyasztása nem csökkenti a mások számára rendelkezésre álló mennyiséget. Pl. honvédelem, levegő

Vegyes javak: azok a javak, amelyek fogyasztásából bárki kizárható és fogyasztása csökkenti a mások számára rendelkezésre álló mennyiséget. Pl. sztk, egyetem

Hirdetés

Magánjavaknál van rivalizálás és kizárható a nem fizető fogyasztó. A közjavaknál nincsen rivalizálás és nincs kizárva senki.

A közjavak elégtelen kínálata azt jelenti, hogy bár sokak számára hasznos, alapvetően fontos jószágokról van szó, de mert a piaci mechanizmus nem mutatja meg a tényleges fogyasztókat és rezervációs áraikat, így a bevétel lassúvá és bizonytalanná válik. Emiatt az egyéni termelőknek nem jövedelmező ezekben az iparágakban tevékenykedni, s a kínálat megvalósítása az állam feladata.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!