Hirdetés

A levegő hatása az élőlényekre

2 perc olvasás
A levegő hatása az élőlényekre

A levegő összetétele: Nitrogén 78%. Oxigén 21% a maradék 1% pedig vízgőz, szén-dioxid, hidrogén, nemesgázok és más különböző szennyezőanyagok. Mivel a nitrogénből és oxigénből bőven van, ezért ez nem korlátozza az élőlények életlehetőségét. A légkör szén-dioxid készlete alapvetően befolyásolja a bioszférában a fotoszintézis folyamatát. Ha a szén-dioxid tartalom 0,03% alá esik akkor csökken a fotoszintézis, viszont a szén-dioxid tartam növekedésével a fotoszintézis gyorsan nő eleinte, majd lassul a folyamat és végül egy bizonyos szinten folytatódik tovább. A szén-dioxid koncentrációját a fény is befolyásolja, mivel a fényerősség növekedésével nő a szén-dioxid koncentrációja is. A szén-dioxid mennyisége a fotoszintézis hatására csökken, de pótlását a talajban lakó baktériumok és gombák elvégzik. Szén-dioxid a növények és állatok légzésekor is keletkezik.

Hirdetés


Hirdetés

A levegő szennyező anyagai közül a legelterjedtebb a légkör kén-dioxid tartalma. Ez főleg a kéntartalmú anyagok elégetésekor kerül a levegőbe és ott találkozik a levegő vízgőz tartalmával, majd kénessavat alkotva csapadék formájában lejut a földre. A savas eső hátráltatja a növények fejlődését.

A levegő fizikai tulajdonságai közül a legfontosabb a légáramlás. A szél ugyanis fokozza a párolgást és elősegíti a növények elterjedését, beporzását. A szél mechanikai hatása viharok alkalmával károsítja a fákat. A szél hatása az állatok közül leginkább a repülő állatokat érinti. Ezen állatok energia forrásként használják.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!