Minden, amit a kooperatív képzésekről tudni akartál

6 perc olvasás
Minden, amit a kooperatív képzésekről tudni akartál

Ugye milyen jó lenne, ha a tanulmányaidat nem csak az iskola falain belül, hanem már a nagybetűs MUNKA világában, gyakorlati képzés során egy vállalatot megismerve tölthetnéd úgy, hogy még fizetést is kapsz? Jó hírünk van: erre már van lehetőség, méghozzá úgynevezett kooperatív képzés keretén belül. Belevágnál, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Olvasd el cikkünket, és segítünk megtenni az első lépéseket.

Először is tisztázzuk a legfontosabbat, méghozzá a kooperatív képzés célját – ez nem más, mint a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. A képzés keretében a hagyományosnál lényegesen hosszabb szakmai gyakorlaton vehetsz részt – a megszokott 2-3 hónap helyett –, így az elméleti tudás mellett valódi munkaerő-piaci tapasztalatra is szert teszel.

A nevéből adódóan két részre tagolódik a képzési időszak. Az egyik a normál, egyetemi képzés, amit hagyományos módon nappali tagozatos hallgatóként végzel, míg a gyakornoki részt kooperatív formában a képzés utolsó két félévében alapvetően cégnél töltöd. Ez elsőre nagy tehernek tűnhet, hiszen nem csak a tananyagra, hanem a munkakörülményekhez való alkalmazkodásra is energiát kell fordítani, ugyanakkor ezzel a lépéssel már a felsőoktatási tanulmányaid során elérheted, hogy az iskolapadból kikerülve egy jól fizető, stabil munkád legyen.

forrás: Pixabay

A Programozd a jövőd! projektnek köszönhetően ma már a következő 8 felsőoktatási intézményben van lehetőség az üzemmérnök-informatikus (BProf) képzést elvégezni:  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Gábor Dénes Főiskola, Kodolányi János Egyetem, Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar, Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar, Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar, Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar.

A felsőfokú kooperatív képzés gyakornoki részének megkezdéséhez arra is szükség van, hogy a partnervállalat hallgatói munkaszerződést kössön veled. A munkaszerződés alapján a hallgatónak a gyakornokság idejére havi fizetés jár a ledolgozott munkaórák után, továbbá a nappali tagozatos hallgatóknak járó kedvezményekre is jogosult vagy. Az említett felsőfokú intézmények – mint pl. a Gábor Dénes Főiskola vagy a Kodolányi János Egyetem – képzései közül érdemes az üzemmérnök-informatikus szakot is kiemelni, amely a munkaerőpiac által támasztott, kódoló, rendszerüzemeltető, tesztelő és fejlesztő szakemberek iránti keresletet kívánja betölteni.

A hallgató teljes mértékben számíthat az intézmények segítségére, amelyek közvetlen szerződéses kapcsolatban állnak számos olyan közismert és domináns informatikai céggel – mint a Microsoft Magyarország, Oracle Hungary Kft., ULX Kft., SAP Hungary Kft., National Instruments Hungary Kft., és a Cisco Magyarország. –, ahol a hallgató az utolsó két félévben a gyakornoki részt teljesíteni tudja. Ebben a kooperatív időszakban két konzulens – egy egyetemi és egy úgynevezett vállalati mentor – segíti őket, akik a tanulmányi mintatantervet figyelembe véve, az egyéni készségekhez és tudásszinthez igazítják a gyakornoki feladatokat.

Megkerestük Dr. Farkas Károlyt, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának egyetemi docensét, hogy meséljen a képzés hátteréről, mi hívta életre?

Dr. Farkas Károly forrás: Farkas Károly

A hazai munkaerőpiac több ezer jól képzett diplomás informatikust azonnal képes lenne felszívni – és ez a szám a jövőben csak növekedni fog –, miközben informatikai képzésre jelentkezők és az ezen a területen végzett hallgatók száma ezzel a kereslettel nem igazán tud lépést tartani. A hagyományos képzések során megszabott keretszámok bár megtelnek, az egyetemekről kikerülő diplomás informatikusok számának növeléséhez egyéb alternatívákra is szükség van. A kooperatív képzés egy ilyen lehetőség, ami a hagyományos egyetemi alapképzésnél rövidebb idő alatt, gyakorlatorientált szemléletben készíti fel a hallgatókat a valós munkaerő-piaci igényekre. Ez egy teljes értékű, egyetemi diplomát nyújtó alternatíva, ezért fontosnak tartjuk a fiatalok figyelmét felhívni rá, így érdemes megfontolniuk ezt a lehetőséget is, mikor a jelentkezésre kerül a sor.

Mit üzen a felvételi előtt állóknak, miért jelentkezzenek?

Erre a képzési formára olyan hallgatóknak érdemes jelentkezniük, akik az elméleti ismereteken túl gyakorlatorientált képzésben szeretnének részt venni, és mielőbb szeretnék a munkaerőpiacon kamatoztatni az így megszerzett tudásukat. Ugyanakkor elengedhetetlen a kellő motiváltság, a jó szervezőkészség és a rendelkezésre álló idő megfelelő beosztása. Az egyetemi kötelezettségeket és a vállalt munkát párhuzamosan kell teljesíteni, ez pedig csak a megfelelő önismeret és önmenedzselési képesség birtokában lehetséges. Érdemes annak is belevágni, aki már dolgozik egy cégnél, de szeretne egyetemi diplomát szerezni.

Ha felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések és pályaválasztás előtt állsz, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!

Borítókép forrása: Pixabay


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!