Hirdetés

Így írhattok hibátlan hosszú esszét a középszintű angol érettségin

4 perc olvasás
Így írhattok hibátlan hosszú esszét a középszintű angol érettségin

Az angol középszintű érettségi íráskészség részében két (egy rövid és egy hosszú) fogalmazást kell írnotok 60 perc alatt. Most megmutatjuk, hogy mire kell odafigyelnetek azért, hogy jól sikerüljön a hosszú esszétek és megkapjátok a maximum pontot.

Hirdetés

Korábban már megmutattuk, hogy mire figyeljetek a rövid fogalmazásnál az angol érettségin, most pedig azt gyűjtöttük össze, hogy miket kell tudnotok a hosszú esszé kapcsán.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
  • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
  • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
  • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
  • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
  • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
  • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
  • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Az angol középszintű érettségi IV. részének második feladatában egy átlagosan 100-150 szavas fogalmazást kell írnotok, amelyre maximum 22 pontot kaphattok. Az értékelésben öt fő szempontot vesznek figyelembe:

A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése

Ebben a részben azt értékelik, hogy megfelelően dolgoztátok-e ki a témát, kitértetek-e minden szempontra, ami a feladat leírásában szerepelt. Illetve a szöveg hossza megfelel-e a megadott szószámnak.

Hirdetés

Ha valamennyi irányító szempontnak megfeleltetek, akkor maximum 6 pontot kaphattok erre a részre. Amennyiben a szöveg terjedelme meghaladja a 180 szót, 1 pont levonást kaptok. Azonban, ha a szöveg 50 szónál rövidebb, akkor a teljes feladatért 0 pont jár.

Hangnem, az olvasóban keltett benyomás

Ennél azt értékelik, hogy a szöveg hangneme és stílusa mennyire felel meg a feladatnak; hogy az olvasóban a megadott szándéknak megfelelő benyomást tudjátok-e kelteni. Például hivatalos levél esetében tisztelettudó- e a hangnem, illetve érezhető-e a stílusból, ha egy baráti levelet fogalmaztok meg. Erre a részre maximum 2 pontot kaphattok.

Szövegalkotás

Itt azt értékelik, hogy mennyire logikus a szöveg felépítése, a bekezdések mennyire illeszkednek egymáshoz. Figyeljetek oda a megfelelő tagolásra: legyen a fogalmazásnak bevezetése és befejezése is. Amennyiben megfeleltek a kritériumoknak, összesen 4 pontot szerezhettek.

Szókincs, kifejezésmód

Fontos, hogy az általatok használ szókincs megfeleljen a témának, a szituációnak és a közlési szándéknak. A szóhasználatnak a középszintek megfelelő változatosságot kell mutatnia. Itt is próbáljátok meg kerülni a szóismétlést. Ha sikerül teljesíteni a feltételeket, akkor 4 pontot kaphattok érte.

Nyelvhelyesség, helyesírás

Ezen a szemponton belül azt értékelik, hogy az általatok megírt szöveg megfelel-e a mondattan, az alaktan és a helyesírás normáinak. Az esetleges nyelvi hibák mennyiben akadályozzák a szöveg első olvasatra való megértését.

Hirdetés

Ez a rész 5 pontot ér, ha maximum 6-8 nyelvi hibát tartalmaz. Viszont vannak olyan hibák, amelyeknek többszöri előfordulása miatt nem lehet maximális pontszámot kapni:

  • az ezen a szinten elvárható igeidők alakjában vagy használatában elkövetett hibák
  • a létige elhagyása azokban a mondatokban, amelyek magyarul igétlen mondatok
  • a kérdő és tagadó mondatokban elkövetett hibák (szórend, kettős tagadás stb.)
  • a mondaton belüli egyeztetés hibái (szám, személy)
Az előző évek érettségi feladatsorait itt tudjátok megtekinteni. Az élő idegen nyelv részletes érettségi vizsgakövetelményeit pedig itt találjátok.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!