Hirdetés

Minden, amit a 2024-es középszintű érettségi pontszámításáról tudnotok kell

8 perc olvasás
Minden, amit a 2024-es középszintű érettségi pontszámításáról tudnotok kell

Van olyan érettségi, amin 100, és olyan is, amin maximum 117 pontot is szerezhettek csak az írásbelivel. A vizsgák pontozása tárgyanként igen eltérő, emellett az írásbeli és a szóbeli részek értékelése is különböző. Azért, hogy segítsük a felkészülést, összegyűjtöttük, hogy milyen pontozási szabályok érvényesek a négy fő tantárgyra a 2024-es érettségin.

Hirdetés

Kevesebb, mint egy hónap van hátra a 2024-es tavaszi érettségi kezdetéig. Ez lesz az első olyan alkalom, amikor a 2020-as Nemzeti alaptanterv új követelményei alapján kell a diákoknak a vizsgáikat teljesíteniük, emiatt számos változásra kell számítaniuk az érettségizőknek.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
  • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
  • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
  • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
  • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
  • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
  • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
  • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Az érettségi feladatokon túl azonban azt is érdemes előre tudni, hogy milyen pontozási szabályok érvényesek az írásbeli és a szóbeli vizsgarészekre, ugyanis ezek tantárgyanként eltérőek.

Az Oktatási Hivatal oldalán található érettségi vizsgakövetelmények alapján összegyűjtöttük, milyen pontozási szabályok vonatkoznak a 2024-es középszintű érettségikre:


Magyar nyelv és irodalom

Az írásbeli vizsga két részből fog állni, amin az időtöket magatoknak oszthatjátok be, és a feladatok megoldásának sorrendjét is ti határozhatjátok meg. Az első rész idén először egy szövegértési-nyelvi feladatsorból és egy irodalmi feladatlapból áll össze, aminek megoldására összesen 90 percetek lesz. Ezt követően a tanárotok beszedi a feladatlapot és kiosztja a vizsga második részét, a műértelmező szövegalkotást, amire 150 percet kaptok. A feladatok megoldására így összesen 240 perc fog jutni.

Hirdetés

A vizsga folyamán használhattok nyomtatott helyesírási szótárt, amiből vizsgatermenként 4-4 példányt kell biztosítania az intézménynek.

Az írásbeli vizsgarész pontszámainak összesítése

Első feladatlap

  • Szövegértési-nyelvi feladatsor: 40 pont
  • Irodalmi feladatlap: 20 pont

Második feladatlap

  • Műértelmező szövegalkotás
  • tartalmi minőség: 30 pont
  • nyelvi minőség: 10 pont
  • A második feladatlapnál két esszé közül választhattok: egy mű értelmezése vagy egy általános témakifejtő esszé. A középszintű írásbeli vizsgán összesen 100 pont érhető el.

    Pontlevonások

    Helyesírás: maximum -8 pont

    Íráskép: maximum -2 pont

    Szóbeli vizsga

    A szóbeli vizsga egy magyar nyelvi és egy irodalmi tételhez megfogalmazott feladat megoldásából és a megoldás kifejtéséből áll. A tételsor 20 magyar nyelvi és 20 irodalmi tételt tartalmaz.

    A szóbeli vizsgarész pontszámainak összesítése

    • Tartalmi minőség – irodalom: 25 pont
    • Tartalmi minőség – magyar nyelv: 15 pont
    • A kifejtés nyelvi minősége: 10 pont
    Hirdetés

    A részletes vizsgakövetelményt itt találjátok.

    Matematika

    Az írásbeli vizsgán egy központi feladatsort kell megoldanotok. Az I. (45 perc) és a II. (135 perc) feladatlapok elvégzésére kapott időt tetszés szerint oszthatjátok be és megoldásuk sorrendjét is ti határozhatjátok meg.

    Először az első feladatlapot oldhatjátok meg, amit az idő lejárta után a felügyelő tanár összegyűjt. Ezután kerülhet sor a II. feladatlap kiosztására és megoldására.

    Vizsgázóként megengedett segédeszközök: függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amelyekről nektek kell gondoskodnotok. Ezeket az eszközöket a vizsga során egymás között nem cserélhetitek ki.

    Az írásbeli vizsgarész pontszámainak összesítése

    Feladatsor:

    • I. rész: 30 pont
    • II. rész: 70 pont

    Szóbeli vizsga

    Szóbeli vizsgára matematikából csak akkor kerül sor, ha a 100 pontos írásbelin legalább 12 százalékot szereztetek, azonban nem értétek el a 25 pontot.

    Hirdetés

    A szóbeli vizsgarész pontszámainak összesítése

    • Az elméleti kérdések összesen: 15 pont
    • A három feladat összesen: 30 pont
    • Önálló teljesítményre való képesség, a feladatok logikus előadása, illetve a matematikai kommunikációs képesség: 5 pont

    A részletes vizsgakövetelményt itt találjátok.


    Történelem

    Az írásbeli vizsgán egy központi feladatsort kell megoldanotok, amihez a rendelkezésetekre álló időt tetszés szerint oszthatjátok be. A feladatsor kitöltése során segédeszközként használhatjátok azt a középiskolai történelmi atlaszt, ami nem tartalmaz kronológiai adattáblázatot.

    Az írásbeli vizsgarész pontszámainak összesítése

    • I. rész: egyszerű, rövid választ igénylő feladatok megoldása: 50 pont
    • II. rész: szöveges (kifejtendő) feladatok megoldása: 50 pont

    Szóbeli vizsga

    A tétel kihúzása után vázlatot készíthettek, amelyet a tétel kifejtése közben is használhattok. Ahogyan az írásbeli résznél, itt is nálatok lehet a történelmi atlasz. A tételsor témakörönként kettő-négy, összesen 20–22 tételt tartalmaz.

    A szóbeli vizsgarész pontszámainak összesítése

    • Tételkifejtés: 50 pont

    A részletes vizsgakövetelményt itt találjátok.

    Élő idegen nyelv

    Az írásbeli vizsga összesen 180 perből áll, amin egymás után négy feladatlapot kaptok készhez. A IV. feladatlap kitöltéséhet (az íráskészséghez) használhattok nyomtatott szótárt, amit nektek kell magatokkal vinni a vizsgára.

    Hirdetés

    Az írásbeli vizsgarész pontszámainak összesítése

    • Olvasott szöveg értése: 33 pont
    • Nyelvhelyesség: 18 pont
    • Hallott szöveg értése: 33 pont
    • Íráskészség: 33 pont

    Ezen a vizsgarészen összesen 117 pontot szerezhettek.

    Szóbeli vizsga

    A szóbeli vizsga 15 percből áll, amin egy tételt kell kihúznotok. A tételnek – a társalgás feladat kivételével – az összes feladatot tartalmaznia kell. A feladatok kidolgozására nem kaptok felkészülési időt. A 2. és a 3. feladat megkezdése előtt körülbelül fél percnyi gondolkodási idő áll a rendelkezésetekre.

    A szóbeli vizsgarész pontszámainak összesítése

    • Beszédkészség: 33 pont

    A részletes vizsgakövetelményt itt találjátok.

    Osztályozás

    Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint ahhoz, hogy elégséges eredményt érjetek el az érettségin, vizsgarészenként legalább 12%-ot, összesítve pedig 25%-ot kell elérnetek.

    Azokból a tárgyakból, amelynek vizsgája több részből áll, minden vizsgarészből legalább 12 százalékot kell elérnetek ahhoz, hogy legalább elégséges osztályzatot kapjatok. Ha valamelyik vizsgarészből nem szerzitek meg a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgára elégtelen eredményt kaptok.

    Hirdetés

    A középszintű érettségi százalékos eredményei

    Az érettségin elért százalék Az arra adható jegy
    80-100% jeles (5)
    60-79% jó (4)
    40-59% közepes (3)
    25-39% elégséges (2)
    0-24% elégtelen (1)

    A kormány által megjelentetett táblázat szerint 2024-től a 100 százalékos középszintű érettségiért maximum 67 pontot, míg egy 60 százalékos vizsgáért már csak negyvenet kaphattok a felsőoktatási felvételin. 25-től a 100 százalékos érettségik pontozásának a részletes táblázatát itt tudjátok megnézni.


    Milyen feladatokra lehet számítani?

    Ha szeretnétek pontosan tudni, hogy milyen jellegű feladatokra számíthattok az érettségin, akkor ide kattintva az Oktatási Hivatal oldalán megtaláljátok a 2024. május-júniusi vizsgaidőszaktól érvényes vizsgakövetelmények szerint készült érettségi mintafeladatokat minden tantárgyból.

     

    Forrás


    Iratkozz fel hírlevelünkre

    Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

    Sikeres feliratkozás

    Valami hiba történt!