Hirdetés

Vizsgarészek, pontozás, segédeszközök: itt van minden, amit a 2024-es magyarérettségiről tudnotok kell

7 perc olvasás
Vizsgarészek, pontozás, segédeszközök: itt van minden, amit a 2024-es magyarérettségiről tudnotok kell

Május 6-án elstartolnak az idei írásbeli érettségik. Összeszedtünk mindent, amit érdemes tudnotok az elő vizsgáról, vagyis a magyarról.

Hirdetés

Miből áll a vizsga?

A középszintű magyar írásbeli érettségi vizsga összesen 240 perces és két részből áll. Az első rész idén először egy 40 pontot érő szövegértési-nyelvi feladatsorból és egy 20 pontos irodalmi feladatlapból áll össze. Ennek megoldására összesen 90 percetek lesz.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a szövegértési-nyelvi feladatsorban egy körülbelül 800-1000 szó terjedelmű ismeretterjesztő szöveget vagy publicisztikai művet, vagy annak részletét kapjátok majd, és ehhez kapcsolódóan kell megoldanotok a kapott feladatokat. A feladatok irányulhatnak többek között a szövegben található tényekre és adatokra, grammatikai jelentésekre, a cím és a szöveg közti viszonyra, de kaphattok akár táblázatot is, amit a feladatleírás szerint ki kell majd töltenetek.

Ezt a feladatrészt próbáljátok meg körülbelül 60 perc alatt megoldani, hogy maradjon időtök az irodalmi feladatlap megoldására is.

A vizsgakövetelmények szerint ez a négy év alatt megszerzett irodalmi tájékozottságotok, azon belül is a

Hirdetés
  • korstílusok, stílusjegyek, stílusfajták felismerését,
  • műnemi, műfaji tájékozottságot,
  • verstani ismereteket (felismerés szintjén),
  • a kötelezőnek kijelölt memoritereket,
  • műismeretet,
  • az irodalmi szöveg megalkotottságának eszközeit

mérhet(i).

„A vizsgázók különböző feladattípusokkal találkoznak egy feladatlapon belül (pl. táblázat kitöltése, igaz-hamis választás, sorrend kialakítása, párosítás, szövegkiegészítés, fogalmak azonosítása, memoriterek felismerése, kiegészítése)”

– írják.

A 90 perc leteltével a tanárotok beszedi a feladatlapot és kiosztja a vizsga második részét, vagyis a műértelmező szövegalkotást, ami összesen 40 pontot ér.

Ebben választhattok, hogy egy adott irodalmi művet értelmeztek és elemeztek, vagy inkább egy témakifejtő esszét írtok. Erre összesen 150 percetek lesz, az általatok írt szövegnek pedig 500-800 szó közöttinek kell lennie

Ha emelt szinten vizsgáztok, nektek szintén összesen 240 percetek lesz a feladatlap kitöltésére. 90 perc alatt egy 40 pontos szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort kell megoldanotok, ami egy irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez, vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz, illetve részletéhez, egy drámához, vagy annak részletéhez kapcsolódik.

„A feladatsor egyrészt a szöveg értését, másrészt a kapcsolódó nyelvi és irodalmi ismeretek alkalmazását várja el (pl. fogalmak felismerése, azonosítása, definíciója, alkalmazása különböző szövegekre; különböző történeti, műfaji, tematikus, motivikus összefüggések feltárása; műismeret; a vizsgálandó szöveg kommunikációs, nyelvi, grammatikai, retorikai, stilisztikai, szövegtani, helyesírási jellemzői; kapcsolódó nyelvi kérdések)” – írják.

Hirdetés

A második részben pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írnotok. A műértelmező szövegben vagy egy adott irodalmi művet kell elemeznetek, értelmeznetek és értékelnetek, vagy két irodalmi alkotást összehasonlítanotok. A reflektáló szövegben pedig egy érvelő vagy véleménykifejtő esszét kell megfogalmaznotok egy adott irodalmi, kulturális, esztétikai, bölcseleti, etikai kérdésre, jelenségre.

A műértelmezés elvárt terjedelme 600-800 szó, a reflektáló szövegé 250-450 szó.

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről
  • Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben
  • Így változik a magyarérettségi 2024-ben
  • Érettségi 2024: itt az összes vizsgadátum egy helyen
  • Érettségi 2024: ezekből a tantárgyakból idén lehet először vizsgázni
  • Így tudjátok kiváltani a nyelvvizsga-bizonyítványotokat az érettségivel
  • Érettségire felkészítő könyvsorozatot készített az ELTE
  • Érettségi 2024: itt nézhetitek meg mintafeladatlapokat
  • Érettségi 2024: így osztályozzák a vizsgákat közép- és emelt szinten

Mennyi időtök lesz?

A feladatlapok megoldására mindkét szinten összesen 240 percetek lesz. A vizsga I. részére 90, a II. részre 150 percet kaptok. Hogy az egyes vizsgarészeken belül mennyi időt szántok egy-egy feladatra, azt ti döntitek el. Törekedjetek azonban az arányos, megfelelő időbeosztásra.

Hány pontot lehet szerezni?

Az írásbeli vizsgán mindkét szinten maximum 100 pontot szerezhettek.

Középszinten a szövegértési-nyelvi feladatsor 40, az irodalmi feladatsor pedig 20 pontot ér, míg a II. részben található szövegalkotás szintén 40 pontos. Számít azonban a helyesírásotok és az írásképetek is, amiért mínusz pontokat kaphattok, ha csúnyán vagy helyesírási hibákkal írtok.

Hirdetés

A helyesírási hibákért maximum 8, a csúnya írásképért 2 pontot vonhatnak le.

Szintén maximum 100 pontos lehet az írásbelitek akkor is, ha emelten vizsgáztok magyarból. Az I. részben található szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatlapra 40, a II. részben található műértelmezésre szintén 40, a reflektáló szövegre pedig 20 pontot kaphattok.

A rossz helyesírásért ebben az esetben is maximum mínusz 8, a csúnya írásképért pedig maximum mínusz 2 pont járhat.

Milyen segédeszközöket lehet használni?

A középszintű magyarérettségin tantermenként négy darab nyomtatott helyesírási szótárt biztosít az intézmény, továbbá a II. feladatrészhez használható a tankönyvjegyzékben szereplő irodalmi szöveggyűjtemény,

Emelt szinten szintén tantermenként négy darab helyesírási szótárt biztosítanak.

Hirdetés

Saját szótárt nem vihettek magatokkal.

És a szóbeli?

A középszintű szóbeli vizsgákat idén június 17. és július 3. között kell lebonyolítania az iskoláknak.

A középszintű szóbeli érettségi magyarból 20 irodalmi és 20 nyelvtan tételből áll. A tételsort az iskolátok állította össze és hozta nyilvánosságra. Ezek közül kell majd egyet-egyet húznotok és kifejtenetek a vizsgán mindössze 15 perc alatt. A szóbeli vizsgára maximum 50 pontot kaphattok: a nyelvtan tétel kifejtése maximum 15, az irodalmi tételé maximum 25 pontot érhet, és 10 pont jár a kifejtés nyelvi minőségéért, vagyis azért, hogy mennyire beszéltetek összeszedetten és összefüggően.

Emelt szinten szintén 20 irodalmi és 20 nyelvtan tételt kaptatok, ezeket azonban nem az iskolátok hozta nyilvánosságra, hanem az Oktatási Hivatal. A 2024-es tételcímeket ide kattintva éritek el.

A tételek kifejtésre összesen 20 percetek lesz. Ugyanúgy, mint a középszintesek, ti is maximum 50 pontot szerezhettek: 15 pontot a nyelvtannal, 25-öt az irodalom tétellel, 10 pontot pedig a feleletetek nyelvi minőségével.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!