Hirdetés

Ezekre figyeljetek oda, különben bukhatjátok az egyetemi felvételit

2 perc olvasás
Ezekre figyeljetek oda, különben bukhatjátok az egyetemi felvételit

Összegyűjtöttük, hogy mikre kell különösen odafigyelni a felvételi jelentkezés során ahhoz, hogy biztosan érvényes legyen a jelentkezésetek az általatok kiválasztott egyetemekre.

Hirdetés

Követelmények teljesítése

Egyes szakokon a sikeres felvételihez szükséges teljesítenetek az érettségin túl, az intézmény által előírt egyéb követelményeket. Ilyen lehet például a kötelező alkalmassági vizsga, amely leggyakrabban a pedagógusképzéseknél, de bizonyos egészségügyi és államtudományi szakokon is jellemző.

Ha nem mentek el az alkalmassági vizsgára, vagy elmentetek, de „nem felelt meg” minősítést kaptok, akkor a vizsgát kérő jelentkezési helyre nem tudnak majd felvenni titeket. Emellett akkor is sikertelen lehet a felvételitek, ha nem külditek be időben az egyetemek által kért dokumentumokat.

Az E-felvételi rendszerében még július 10-ig van lehetőségetek az ügyintézésre.

Minimumponthatárok

Bár a felvételi szabályok változása miatt már nincsen központilag meghatározott minimumponthatár, ettől függetlenül az egyetemek saját ponthatárt írhatnak elő. Ha ezt a ponthatárt nem sikerül megugranotok, akkor szintén nem nyerhettek felvételt az általatok kiválasztott intézménybe.

Hirdetés

Arról, hogy a 2024-es felvételin hogyan alakulhatnak a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon, ebben a cikkünkben olvashattok.

Érettségi a szükséges tárgyból

Az egyetemek amellett, hogy előírhatják, mely tárgyakból kell érettségit tennetek, arról is dönthetnek, hogy azt közép- vagy emelt szinten kell-e teljesítenetek. Ha nem néztétek át alaposan az intézmény felvételi követelményeit, és nem a megfelelő tárgyból, vagy nem a megfelelő szinten érettségiztek, akkor sajnos elúszhat a jelentkezésetek.

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!