Hirdetés

Felvételi 2024: kinek és mikor kell alkalmassági vizsgát tennie?

2 perc olvasás
Felvételi 2024: kinek és mikor kell alkalmassági vizsgát tennie?

Az alkalmassági vizsga egyes szakok felvételijénél elengedhetetlen. Mutatjuk ennek a részleteit.

Hirdetés

Kinek kell alkalmassági vizsgát tennie?

A Felvin, az intézményi meghirdetések résznél, valamint az egyetemek saját oldalain találjátok, hogy az általatok kiválasztott szakhoz kell-e felvételi vagy alkalmassági vizsga. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy mely szakokon elengedhetetlenek ezek a vizsgák.

Mikor kezdődnek?

Az időpontok egyetemenként eltérhetnek, azonban többnyire májusban és júniusban tartják a vizsgákat. Erről értesítést is fogtok kapni, amelyet az adott felsőoktatási intézmény küldi ki, de ha az első vizsga időpontja előtt egy héttel még nem kaptatok ilyen tartalmú levelet, akkor célszerű az adott intézménynél érdeklődni ezzel kapcsolatban.

Kell érte fizetni?

Ez is egyetemtől függ. Van olyan intézmény, ahol ingyenes a vizsga, azonban több helyen fizetnetek kell érte. A vizsga díja általában 4000 forint szokott lenni.

Hogyan értékelik a vizsgát?

Az alkalmassági vizsgán kétfajta értékelést kaphattok: „megfelelt” vagy „nem felelt meg”. Aki nem jelenik meg vagy „nem felelt meg” eredményt kap, az nem kerülhet be a kiválasztott szakra (akkor sem, ha egyébként elegendő pontja lenne hozzá).

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!