Hirdetés

Így pontozzák a középszintű töriérettségit

2 perc olvasás
Így pontozzák a középszintű töriérettségit

Mennyi pontot lehet szerezni az írásbeli és a szóbeli érettségin? Összegyűjtöttük, hogy milyen pontozási szabályok érvényesek a történelem érettségin 2024-ben.

Hirdetés

Az írásbeli vizsgák nagy része már lezajlott, azonban a szóbelik még hátravannak. Az emelt szintű szóbeli érettségiket 2024-ben június 5-12. között tartják, a középszintű vizsgákat pedig június 17. és július 3. között kell megszerveznie az iskoláknak.

A magyarérettségihez hasonlóan, a történelemnél is 100 pont jár az írásbeli vizsgára és 50 pont a szóbelire. Tehát összesen 150 pontot szerezhettek a teljes érettségin.

Írásbeli vizsga pontozása

Az írásbeli vizsga egy központi feladatsortból áll, amelyet két részre osztanak:

  • I. rész: egyszerű, rövid választ igénylő feladatok megoldása: 50 pont
  • II. rész: szöveges (kifejtendő) feladatok megoldása: 50 pont
Hirdetés

Szóbeli vizsga

A szóbeli vizsgán egy tételt kell húznotok és a tételkifejtésre kaphattok maximum 50 pontot.

Osztályozás

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint ahhoz, hogy elégséges eredményt érjetek el az érettségin, vizsgarészenként legalább 12%-ot, összesítve pedig 25%-ot kell elérnetek.

Azokból a tárgyakból, amelynek vizsgája több részből áll, minden vizsgarészből legalább 12 százalékot kell elérnetek ahhoz, hogy legalább elégséges osztályzatot kapjatok. Ha valamelyik vizsgarészből nem szerzitek meg a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgára elégtelen eredményt kaptok.

A középszintű érettségi százalékos eredményei:

Az érettségin elért százalék Az arra adható jegy
80-100% jeles (5)
60-79% jó (4)
40-59% közepes (3)
25-39% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

A kormány által megjelentetett táblázat szerint 2024-től a 100 százalékos középszintű érettségiért maximum 67 pontot, míg egy 60 százalékos vizsgáért már csak negyvenet kaphattok a felsőoktatási felvételin. 25-től a 100 százalékos érettségik pontozásának a részletes táblázatát itt tudjátok megnézni.

 

Forrás

Hirdetés

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!