Hirdetés

Az Aranyvonat legendája című film csak pár kattintásra

4 perc olvasás

Az Aranyvonat legendája című film csak pár kattintásra a diákok számára

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából készült Aranyvonat legendája című film az 1945-ben Ausztriába menekített magyar aranytartalék és további felbecsülhetetlen értékű ereklyék történetét dolgozza fel, ismeretterjesztő jelleggel. Az alkotással a köztelevízióban már találkozhatott a nagyközönség, a jegybank további célja pedig, hogy a diákok körében is minél szélesebb körben ismertté tegye az alkotást digitális csatornákon.

Hirdetés


Hirdetés

Magyarország és az MNB történelmének egyaránt fontos fejezete az Aranyvonathoz fűződő események sorozata. A jegybanki dolgozók hősies tettének emléket állító Aranyvonat legendája című film a történelmi tények mellett számos érdekességet tár fel a nézők számára, amelyek eddig nem kerültek napvilágra. Az Aranyvonat legendája című film Szász Attila rendezésében készült, Köbli Norbert forgatókönyve alapján. Dokumentarista elemekre épül, de narrációval és színészi játékkal összekötött részeket is tartalmaz, amelynek köszönhetően a történet részleteiben is megismerhetővé válik a nézők számára. A film elkészítését történészek bevonásával hosszú kutató munka előzte meg, annak érdekében, hogy a jelentőségteljes események történelmileg pontos formában kerüljenek képernyőre. Szász Attila rendező, valamint Köbli Norbert forgatókönyvíró korábban is dolgoztak együtt valós eseményeken alapuló filmek megalkotásán, a szerzőpáros majd’ negyven perces, új kreációja is rendkívül mozgalmas, informatív és magas színvonalú.

Fiatalok edukációja a középpontban

Az Aranyvonat legendája című filmmel a fiatalok történelmi ismereteinek bővítése is fontos cél. Az MNB a korosztályt leginkább megszólító csatornákon keresztül, több módon is közvetíteni kívánja számukra az alkotást, többek között az MNB saját fejlesztésű, ismeretterjesztő és pénzügyi tudatosságot támogató felületén, amelyre vezető QR kód a középiskolások számára a már több mint 70 ezer példányban kiosztott Történelem és pénzügyek kiadványon is megtalálható. A filmmel a 12. osztályosok történelemóra keretében is találkozhattak már, a továbbiakban pedig az általános iskolás korosztály körében, tankönyvekben is elhelyezésre kerül a könnyű hozzáférést segítő QR kód.

A történelem elevenedik meg a képernyőkön

Az MNB Aranyvonat története 1944-ben vette kezdetét. Ekkor indult el 230 jegybanki dolgozó családtagjaikkal együtt a veszélyes útra, annak érdekében, hogy hazánk aranytartalékát nyugatra menekítsék. A banktisztviselők a közel 30 tonna aranyon kívül védelmük alá helyeztek további felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincset: nagyértékű devizatartalékot, Mátyás Király Corvináit és a méteretalon platina rudját. A jegybanki dolgozók hőstette valóban filmbe illő, megelőzve azt, hogy az aranytartalék hadizsákmánnyá váljon, az amerikai csapatokkal helyezték védelem alá, amely a világháborút követően, 1946-ban visszakerült a magyar állam tulajdonába. Jelentősége azért is felbecsülhetetlen, mert az aranytartalék a háború utáni pengő elértéktelenedése következtében bevezetett ma is használatos forint a fedezetét jelentette.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!