Hirdetés

Minden, ami pénz és történelem: izgalmas köntösben, hamarosan megnyílik a Pénzmúzeum!

4 perc olvasás
Minden, ami pénz és történelem: izgalmas köntösben, hamarosan megnyílik a Pénzmúzeum!

Edukatív kiállítás és élményközpont a Széll Kálmán téren

Már nem kell sokáig várnunk arra, hogy a bankjegyek és érmék történetét, a pénzügyek és gazdasági folyamatok világát egy hétköznapinak korántsem mondható, régóta várt kiállítás segítségével megismerhessük. Nem kisebb várakozással, minthogy méreteivel, kreatív megoldásaival, interaktív elemeivel lenyűgözzön minden látogatót, Európa egyik legújabb és leginnovatívabb jegybanki élményterének ígéretével kecsegtetnek a Múzeum megálmodói.

Pénztörténeti kiállítás és sok más, nem csak fiataloknak

A Pénzmúzeum jóval több annál, mint egy történeti tárlat fizetőeszközünk múltjáról és jelenéről. Az intézmény azzal kapcsolatos ismeretek mélyítését tűzte ki célul, hogy a pénz nem csupán érmék és bankjegyek összessége: ez az egyetlen, ember alkotta bizalmi rendszer, amelyen keresztül világszerte együttműködünk, egymás számára értékes javakat cserélünk.  A Pénzmúzeumban a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatok, pénzzel kapcsolatos fogalmak kreatív, modern megoldásokon és interaktív attrakciókon keresztül kerülnek bemutatásra.

Az intézmény elsősorban a fiatalokat, diákokat szeretné megszólítani és olyan köntösbe bújtatni az edukatív tartalmakat, hogy számukra kiemelten vonzó legyen az épület falai közé ellátogatni. De cél az is, hogy a kulturális és szórakoztató élmény keretében megismerhető pénzügyi folyamatok a szélesebb közönség számára is az egyik legjobb program alternatíva legyen, az év minden időszakában.

Több mint kétezer négyzetméternyi pénzélmény

A Pénzmúzeum a Széll Kálmán téri, egykori Postapalota épületében, 3 emeleten és közel 2400 négyzetméteren várja majd a látogatókat. A tárlat tematikus formában, a pénz öt funkcióján keresztül vezeti be az érkezőket a pénzügyek és a gazdaság világába. Látványos szimulációk segítségével érthetik meg a jegybankok szerepét, az infláció és árstabilitás kérdését. Belekóstolhatnak az árucsere és kereskedés rejtelmeibe, megtapasztalhatják a tőzsde világát, és kipróbálhatják azt is, hogy milyen jegybankárok lennének. Az út a múzeumban kialakított Kincstárban ér véget, ahol az aranytartalékokról tanulhatnak az érdeklődők, és lehetőségük lesz arra is, hogy valódi aranytömböt érinthessenek vagy akár fel is emelhetnek, megbizonyosodva tetemes súlyáról.

Számos játék is színesíti majd a múzeumi barangolást, virtuális vagyont gyűjthetnek a látogatók, a több, mint félszáz lenyűgöző installáció és közel 2000 műtárgy szórakoztató tanulmányozása során. A virtuális vagyont később ajándékokra válthatják.

A numizmatika megszállottjainak pedig különösen érdemes lesz a Múzeumba látogatniuk, hiszen a pénztörténet mellett a Magyar Nemzeti Bank rendkívüli numizmatikai gyűjteményének legszebb darabjait is kiállításra kerülnek.

Már nem kell sokat várni az élményre

2022. március 15-én nyitja meg kapuit és várja látogatóit az első magyar, nemzeti és regionális szinten is egyedülálló Pénzmúzeum és Látogatóközpont. Addig is, érdemes ellátogatni a penzmuzeum.hu weboldalra, ahol számos kvíz, játék és pályázat található a Magyar Nemzeti Bank – Pénzmúzeumért és Látógatóközpontért felelős osztály kiírásában. Továbbá a hamarosan megújuló weboldalon edukációs tartalmak, virtuális túra, nyereményjátékok, podcastok és olvasósarok is várják az oldalra érkezőket, de a Pénzmúzeummal kapcsolatos hírekért, látványtervekért is érdemes lesz kattintani.

Élmény, szórakozás és tanulás, március 15-től a Pénzmúzeumban, addig pedig az online felületeken!

penzmuzeum.hu


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!