Hirdetés

Iszlám

7 perc olvasás
Iszlám

Az arabok a hagyományuk szerint Ábrahám Iszmail nevű fiától származnak. Lakóhelyük az Arab- félsziget volt. Ennek nagy része sivatagos terület, az oázisait a beduinok lakták, akik nomád állattartók voltak. A félszigeten haladó Tömjénút mentén telepedtek meg a kereskedők.

Hirdetés

Legjelentősebb városuk Mekka és Medina. Mekka a legfontosabb karavánutak kereszteződésénél feküdt. Szigorú hierarchia szerint folytak a dolgok a városban: egy, a gazdag családok tagjaiból álló tanács határozta meg a politikai események alakulását. A legtöbb arisztokrata a Kurajs-törzs tagja volt. Ők ellenőrizték a hitelügyeket, ellátták az átutazó üzletembereket és pénzért cserébe garantálták biztonságukat.

Mekka a karavánutak csomópontjánál fekszik, ami a délen fekvő Jement Szíriával és a kieső északi országokkal kötötte össze. Télen gyakran akár 2000 tevével vitték a datolyát és a tömjént, vagy éppen drágaköveket és selymet Indiából és Kínából északra, visszafelé pamutot, búzát és olajat hoztak.

Még 0 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!
Emellett még ott volt a szentség, amelyet a Kurajs-törzs ellenőrzött, egy kocka alakú építmény, amit már akkor is Kábának hívtak, és amelynek sarkában egy titokzatos fekete kő volt, a Kába-köve. A kő 30-40 cm átmérőjű, tojás alakú, a geológusok szerint egy meteorit darabja. Nem messze találták a zarándokok a Zamzam kutat, ahonnan vizet tudtak meríteni.

Mekka Mohamed születésének idején nem volt a világ spirituális középpontja, de nem is burkolózott vallási sötétségbe. Az iszlám színe a zöld, ami a tavasz, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. A zöld szín az iszlám szent könyvében, a Koránban is gyakran felbukkan.

Hirdetés

Az Iszlám vallás alapítója Mohamed próféta, aki Mekkában született 570-ben. Édesapja meghalt, mielőtt Mohamed („a Dicső”) megszületett, édesanyja, Amina szerény körülmények között élt. Viszont a Kurajs-törzs egyik alnemzetségéhez tartozott, és emiatt igényt tarthatott a törzsi hűségre.

Az iszlám hagyomány szerint a próféta az „elefánt évében” született, amikor fontos győzelmet arattak a csempészek felett. De pont úgy, mint Jézus születésénél, a későbbi történetírók trükkjeként nagy eseményekkel akarták kapcsolatba hozni a születést. A történészek hosszas detektívmunka eredményeképpen végül 570-re teszik a próféta születését.

Mohamednek nehéz gyermekkora volt, még csak hatéves, amikor édesanyját is elveszíti, pont amikor a szeretett nagypapa is távozott az élők sorából. Ezután Abu Tálib, a nagybátyja játszotta az apa szerepét életében. Kereskedéssel foglalkozott.

Az első kinyilatkoztatást Allahtól i.u. 610-ben kapta. Az új vallás, az iszlám hirdetése során szembekerült a mekkai előkelőségekkel, ezért i.u. 622-ben Mekka elhagyására kényszerült, és Medinában telepedett le. Ez az esemény volt a hidzsra, ami a muszlim időszámítás kezdete lett.

Mekkának központi szerepe volt, ezért Mekka és Medina között háború tört ki. 630-ban Mekka behódolt. Mohamed fellépése korszakalkotó esemény az arabok és a világ történelmében: az általa alapított iszlám  az évszázadok folyamán világvallássá fejlődött, melynek több mint 1,8 milliárd híve vallja, hogy egy az Isten, Allah, és Mohamed az ő prófétája”.

Hirdetés

Mohamed azt tanította, hogy az iszlám vallást szükség esetén fegyverrel is terjeszteni kell. Tanítása szerint mindenkinek eleve meg van szabva a sorsa, amelyet nem kerülhet el.  Az iszlám terjeszkedése: 636-ig az arab világ egyesítése megtörtént, 636-42 között behódolt Szíria, Palesztina és Egyiptom is, 642-re követte őket Perzsia, 698-ban Karthagó, 711-ben az Ibér félsziget. 713-ban Szamarkand.

Mohamed 632-ben hunyt el Medinában. Az iszlám tanítása szerint az égbe szállt. Halála után a helyettesei, a kalifák lettek a muszlim közösség vallási-politikai vezetői.

Az első négy kalifa uralma idején kettészakadt a muszlim közösség, szunnitákra és síitákra. A szunniták szerint a közösségnek kell gondoskodnia a kalifa megválasztásáról. A siiták azt követelték, hogy a próféta vérrokona legyen a kalifa.

Omar idején indult meg az arab terjeszkedés. Perzsia után Közép-Ázsiát is elfoglalták. 711-ben Gibraltárnál átkeltek Európába, megdöntötték a Vizigót királyságot. Terjeszkedésüket 732-ben a frankok állították meg Poitiersnél. 

Lapozz a további részletekért

1 2