Hirdetés

A klasszikus hidegháború időszaka

10 perc olvasás
Kubai rakétaválság

A hidegháború a kapitalista és a szocialista világrendszer között kialakuló háborús fenyegetettség időszaka. Nyílt, közvetlen háborúra ugyan nem került sor, de sok nemzetközi konfliktusban egymással ellentétes erőket támogatott a két szuperhatalom. Folyamatos fegyverkezési versenyt folytattak egymással, így a világnak szembe kellett néznie azzal a ténnyel, hogy bármelyik pillanatban kirobbanhat a harmadik világháború.

Hirdetés

A két részre szakadt világ

1947 után a világ politikai, gazdasági és katonai szinten is kettészakad.

Politikai kettészakadás

1946 márciusában Churchill fultoni beszédében elsőként mondja ki, hogy a világ kettészakadt, és a két rendszer között feloldhatatlan az ellentét. Kitér arra, hogy a nemzetiszocializmus és a sztálinizmus azonos jelenségek, és hozzáteszi, hogy míg Hitlerrel engedékenyek voltak, Sztálinnal szemben erőszakosan kell fellépni. Ebben a beszédben használja Churchill először a vasfüggöny kifejezést, ami Európában ereszkedett le Szczecin-Trieszt vonalon, ahol nincs átjáró. Azért nem hivatalos kezdet ez, mert Churchill ezt a beszédet magánemberként mondta.

A hidegháború hivatalos kezdetének 1947 márciusa, méghozzá a Truman-doktrína (kinyilatkoztatás) tekinthető. Ebben a beszédben az amerikai elnök megismételte Churchill gondolatait. Kettéosztotta a világot, melynek egyik része a kapitalista világrendszer, ami demokratikus, vele szemben a kommunista világrendszer, ami antidemokratikus nézeteket képvisel. Megfogalmazza a dominó elméletet, ami azt jelentette, hogy ha valamely országban hatalomra jutnak a kommunisták, akkor a szomszédos országokban is megerősödik a kommunista párt, és fennáll a veszélye ott is a kommunista hatalomátvételnek. Ezzel szemben hirdeti meg a feltartóztatási politikát, aminek a lényege, hogy ki kell jelölni azokat a határokat, amin túl a Szovjetunió nem terjeszkedhet és ha szükséges, ezeket háborúval is meg kell védeni. A beszédben tudatosan eltúlozta a háborús veszélyt, ezzel hangsúlyozta az amerikaiak világpolitikai vezető szerepét, másrészt igazolta a kommunistaüldözést nyugaton és a nagyarányú amerikai fegyverkezést.

Még 1427 szó van a tételből!
A tartalom teljes megtekintéséhez kérlek lépj be az oldalra, vagy regisztrálj egy új felhasználói fiókot!


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!