Hirdetés

A frankok térhódítása, Nagy Károly; Britannia

8 perc olvasás
political map book page

Grófságok létrehozása.

– élükön gróf =comes – ők irányították az adott részt, a grófság jövedelmének 1/3-át kapták meg (2/3: a császár)

Hirdetés

Határgrófságok (különösen veszélyeztetett területeken)

– élükön határgróf =őrgróf – feladatuk: védelem + a grófság irányítása is, ezért megkapták az egész jövedelmüket. – évente ellenőröket küldött a császár, hogy ellenőrizzék a grófságokat (királyi küldöttek).

Nagy Károly 814-ben, halálakor, erős és rendezett birodalmat hagyott hátra. Bár az ügyek intézése már Károly idejében akadozott, utódai alatt pedig még inkább meggyengült a központi befolyás. Más megoldás azonban ekkor nem létezett, így Károly állama nagy hatással volt a később kialakuló kora középkori államok felépítésére.

A birodalom felbomlása

– Nagy Károly halála után fia, Jámbor Lajos (814-840) került a trónra. Nem tudta kormányozni az országot, ezért 843-ban fia három részre tagolták a birodalmat.

A) belső okok:

– A Nyugat-római birodalomban fejlett volt az árutermelés, a pénzgazdálkodás és élénk volt a kereskedelem is, mert a Földközi-tenger beltengere volt. A frank birodalom ezzel ellentétben az önellátásra alapult, a birodalom szárazföldi volt, az utak a népvándorlás miatt tönkrementek, így nem volt jelentős a kereskedem. Nem szilárdult meg a feudalizmus, Nagy Károly halála után felosztották a birodalmat.

Hirdetés

B) külső okok (külső támadások):

– Normannok – Arabok – Magyarok

– I. Ottó uralma alá kényszeríti az Odera és az Elba között élő szlávokat, mint pl. a poroszokat. Germanizálta őket (német nyelv kötelező) – 962: császárrá koronáztatta magát, megalakult a Német-római császárság. – Közép-Európa meghatározó tényezője volt. – német törzsek hozzák létre, a római birodalmat akarta feltámasztani, és megkapta a császárság címet. – 962-től 1806-ig áll fönn ez a császárság, Napóleon szüntette meg. – 973-Quedlinburg birodalmi gyűlés. Keleti államok küldöttségét fogadták (Géza fejedelem követei) – Géza követői Ottótól hittérítőket és lovagokat kérnek.

Britannia

– Rómaiak kivonulása után Kelták foglalják el (Arthur király és a Kerekasztal lovagjainak mondaköre). – 6.sz. Germán eredetű Angolok és Szászok törtek be, így a peremvidékekre szorulnak a Kelták – angolok és szászok fejedelemségeket hoznak létre. A Brittek egy része átkelt a kontinensre, Bretagne vidékére. – Kis fejedelemségek egymással is és a Normannok ellen is harcolnak, ezért Nagy Alfréd, a 9.sz-ban egyesíti a fejedelemségeket, legyőzi a Normannokat.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!