Hirdetés
Hirdetés

Összeadás, szorzás kommutatív, asszociatív, ill. disztributív

2 perc olvasás

Mit jelent az, hogy a valós számokra értelmezett összeadás és szorzás kommutatív, asszociatív, ill. a szorzás az összeadásra nézve disztributív?

Hirdetés

Az összeadás kommutatív tulajdonsága: minden a , és b valós számra igaz, hogy a+b = b+a, azaz az összeadandók felcserélhetők.

A szorzás kommutatív tulajdonsága: minden a , és b valós számra igaz, hogy a \cdot b = b \cdot a, azaz a szorzótényezők felcserélhetők.

Az összeadás asszociatív tulajdonsága: minden a , b és c valós számra igaz, hogy (a+b)+c = a+(b+c), azaz az összeadandók tetszőlegesen csoportokba rendezhetők (átzárójelezhetők).

A szorzás asszociatív tulajdonsága: minden a , b és c valós számra igaz, hogy (a \cdot b) \cdot c = a \cdot (b \cdot c), azaz a szorzótényezők tetszőlegesen csoportokba rendezhetők (átzárójelezhetők).

A szorzás az összeadásra nézve disztributív: bármely a , b és c valós számra igaz, hogy (a+b) \cdot c = a \cdot c + b \cdot c, illetve a \cdot (b+c) = a \cdot b + a \cdot c, azaz a zárójelek felbonthatók.

 

Az itt felsorolt fogalmakat nem csak a valós számok példáján keresztül használjuk, hanem több más megközelítésben is. Például a logikai változók az “és” és “vagy” műveletekre nézve kommutatívak, asszociatívak, továbbá a két művelet egymásra nézve kölcsönösen disztributív. Hasonlóképpen igaz ez a halmazokon értelmezett metszet- és unióképzés műveleteire is.


Ez is érdekelhet még:
Vörösmarty Mihály: Előszó (1850) elemzés

Előszó (1850) Az Előszó a magyar irodalom csúcsai közé tartozik. Világos katasztrófáját kozmikus tragédia látomásává emeli. Időszembesítő szerkezetét egymásra játszatott...

blue and white kanji text
Mi a számelmélet alaptétele?

Mi a számelmélet alaptétele? Minden 1-től  különböző pozitív egész szám felbontható prímszámok szorzatára. Ez a felbontás a tényezők sorrendjétől eltekintve...

Close