Hirdetés
Hirdetés

Bázisvektorok

2 perc olvasás

Mik a bázisvektorok? Definiálja egy vektor koordinátáit az <strong>i</strong> , <strong>j</strong> egységvektorokkal megadott koordinátarendszerben!

Ha felveszünk a síkon egy O pontot és a,b [nem párhuzamos] vektorokat, akkor a sík bármely P pontjához tartozik egy OP helyvektor, mely egyértelmüen felbontható az a és b vektorokkal párhuzamos összetevőkre: O -P =k1*a +k2*b.
A k1 és a k2 számokat úgy tekintjük, mint a O-P vektorhoz rendelt rendezett számpárt. Íly módon a helyvektorok és a rendezett számpárok között kölcsönösen egyértelmű megfeleltetés létesíthető.
Ezzel a módszerrel a helyvektoroknak rendezett számpárokat feleltetünk meg.

Hirdetés

Az adott vektorokat bázisvektoroknak nevezzük, ha két adott vektor az i és j egységvektor, ahol i-t pozitív irányú 90 fokos elforgatás viszi át j-be.

Az OP helyvektort felbonthatjuk i és j irányú összetevőkre: O-P =k1*i +k2*j; k1 és k2 az O-P helyvektor koordinátái.

A bázisvektorok a Descartes-féle koordinátarendszert állítják elő: az O pont a koordinátarendszer kezdőpontja, és az x tengely pozitív fele az i, az y tengely pozitív fele pedig a j irányba mutat.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!

Ez is érdekelhet még:
Az angol polgári forradalom – kidolgozás

Változó társadalom A jobbágyság a múlté. A parasztok kisebb része földjének tulajdonosa, többsége bérlője vagy bérmunkás. A parasztság osztálya fokozatosan...

Az ión természetfilozófia és Hérakleitosz (arkhé, apeiron, kauzalitás, logosz, dialektika)

Ión természetfilozófia Milétosz fizikusai túllépve a köznapi vélekedésen, a természet felé fordultak és számottevő előrelépést tettek a tudományos gondolkodás alapjainak...

Close