Hirdetés

Oxovegyületek csoportjai

2 perc olvasás
water drops on white surface

Az oxovegyületek karbonilcsoportot, illetve oxocsoportot tartalmaznak. A funkcióscsoport elhelyezkedése alapján két csoportba sorolhatók.

Hirdetés
  • A karbonilcsoport a láncvégen helyezkedik el, és csak egyetlen másik szénatomhoz kapcsolódik , az ilyen vegyületek az aldehidek. Az aldehidek funkciós csoportja a formilcsoport. Nevüket az alapszénhidrogén nevéből képezzük úgy, hogy a név -al végződést kap.
  • A karbonilcsoport a lánc közben helyezkedik el, vagyis két másik szénatomhoz kapcsolódik. Az ilyen vegyületek a ketonok. A ketonok jellemző funkciós csoportja a karbonilcsoport. Elnevezésüknél az alapszénhidrogén nevét -on végződéssel látjuk el, és a név elé írt számmal jelöljük a karbonilcsoport helyét.

Aldehidek

Metanal (formaldehid) HCHO: Szúrós szagú, színtelen gáz. Vízben jól oldódik. 30-40%-os vizes oldata formalin néven kerül forgalomba. A formaldehid sejtméreg, ezért fertőtlenítésre is használják. A műanyagipar nagy mennyiségben használja fel a formaldehidet (bakelitgyártás). Előállítása a metanol oxidációjával történik.

Ketonok

Propanon (aceton) CH3-CO-CH3: Kellemes szagú, alacsony forráspontú színtelen folyadék. Vízzel és alkohollal korlátlanul elegyedik. Az ipar oldószerként és egyes szintézisek kiindulási anyagaként használja. Igen erélyes oxidálószerrel oxidálható (karbonsavvá alakul).Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!