Hirdetés

Tóth Krisztina: Tímár Zsófi muskátlija

3 perc olvasás
Tóth Krisztina: Tímár Zsófi muskátlija

Tóth Krisztina: Tímár Zsófi muskátlija

Tímár Krisztina műve a Palócföld című folyóiratban jelent meg 2010-ben, a Mikszáth-centenáriumi alkalmából. Mikszáth elbeszélése, A Tímár Zsófi özvegysége romantikusabb, Arany Tengerihántás című balladájának motívumaira épít.

Hirdetés

A téma egy szerelem és egy házasság rövid története, mely tragédiával, a férj halálával végződik. A tragikus vég még jobban kiemeli, mennyre fontos a z összetartás. Az elbeszélésben a narráció motivál. A szereplők nem nagyon beszélgetnek egymással, nem szavakkal adják tudtára egymásnak mondanivalójukat. A történet arról szól, hogy két vidéki fiatal összeházasodik, felköltöznek Budapestre, pontosabban Kőbányára, ahol meglehetősen sivár körülmények között, egy panelházban kezdik közös életüket. A fordulat akkor következik be, amikor a férfi elkezd kimaradozni, s hamarosan kiderül, hogy van valakije. Péter, nevezzük nevén az ifjú férjét, hamarosan elköltözik. Zsófi szenved az egyedülléttől, de nem keresett magának senkit.

Körülbelül egy év múlva a férj visszatalál a rég lakásba, s talán a szerelem jeleként muskátlis ládákat szerel fel az ablakba. Ez Zsófi vágya volt. Amikor Zsófi hazafelé tartva megjelent az utcán, Péter izgalmában elvétette a lépést, és kizuhant a 9. emeletről. A drámai novella erre a fordulatra koncentrál: a különélés után hogyan próbálja meg helyrehozni bűnét a férj.

A vidéki, otthonos környezetben kerülnek a külvárosba, a panelházba, meglehetősen rideg környezetbe. Nem véletlenül szeretne Zsófi legalább egy macskát, vagy legalábbis virágot, mely pótolná az elvesztett természetet. Valójában az lenne természetes, ha egy gyermeket szülne. Ez teljesítené li életét. De erről nem beszélnek, tulajdonképpen semmit sem beszélnek meg. Igaz, sokat dolgoznak, az utazás is sok időt elvesz. Péter később autóval jön haza.

Mint említettem, a főszereplők keveset beszélnek egymással. Ez Zsófira fokozottabban igaz. Vele csupán megtörténnek a dolgok. Mindent szó nélkül tudomásul vesz, beletörődik az áldozat szerepébe. Azt gondolja, minden házasság ilyen. Még szüleitől is visszahúzódik, mert ők biztatják, lépjen tovább, alakítsa maga az életét.

Hirdetés

Péter a fővárosba kerülve, önző módon csak magára gondol, kalandokba bocsátkozik. melyet természetesen kudarccal végződnek. A végén ráébred, hogy csak Zsófit szereti, ő volt és lesz a biztos pont az életében. De most sem beszélnek meg semmit. A muskátlis láda fölszerelése szimbolikus jelentésű, azt jelenti mégiscsak Zsófi az igazi.

A hangnem tárgyilagos, a cselekmény vezetése klasszikusan lényegre törő. A cím egyrészt utal Mikszáth novellájára, másrészt a virág, falusi házak dísze, a szerelmet jelent, mely nem teljesedett be.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!