Hirdetés

Agatha Christie

9 perc olvasás

A krimiírás koronázatlan királynője.

Bár művei nem annyira a szépirodalom, mint inkább a szórakoztató irodalom kategóriájába tartoznak, a maga nemében Agatha Christie mégis klasszikusnak számít.

Hirdetés

Bűnügyi regények! Micsoda izgalom! Agatha Christie krimijeinek középpontjában mindig egy (vagy több) olyan gyilkosság áll, ami felderíthetetlennek tűnik. Ám mire valók a detektívek? Egy nyugalmazott, piperkőc belga nyomozó, valamint egy bájos, ám cseppet sem naiv, ízig-vérig angol vénkisasszony. Ők Hercule Poirot és Miss Marple, a két legendás és fantasztikus detektív, akik felváltva szinte mindegyik Agatha Christie-regényben feltűnnek, hogy kibogozzák a megoldhatatlannak tűnő rejtélyeket.

Bűnügyi regényei többnyire a 20. század első harmadának Angliájába repítenek vissza bennünket. Olyan hitelesen írja le az angol életformát, hogy az olvasó teljesen megfeledkezhet a 20-21. század rendkívül civilizált világáról. És ami az egyik legfőbb erénye könyveinek: a rengeteg gyilkosság, rablás és más bűncselekmény ellenére mégsem találkozunk műveiben széttrancsírozott emberi testekkel, gépfegyverekkel, megkínzott vagy megerőszakolt áldozatokkal! Ezekben a krimikben nem az a lényeg, hogy minél több vér folyjon, hanem inkább a tiszta logikán, vagyis a nyomozáson, a gyilkosság felderítésén van a hangsúly.

A népszerű írónőről az az anekdota járja, hogy krimijeit mosogatás közben találta ki, ugyanis ezt a házimunkát annyira utálta, hogy közben gyilkos gondolatok cikáztak a fejében. Hogy ebből mi igaz, mi sem, azt nem tudjuk, viszont az tény, hogy Agatha Christie regényei és bűnügyi színdarabjai nem az irodalmi értékük miatt váltak híressé, inkább merész ötleteik, szellemes megoldásaik tették őket népszerűvé. Hogy csak néhányat felsoroljunk közülük: Tíz kicsi néger, Halál a Níluson, Rejtély az Antillákon, Gyilkosság az Orient Expresszen, Hó a sivatagban, Lord Edgware rejtélyes halála, Ellopott gyilkosság, Szunnyadó gyilkosság, Találkozás a halállal, Tragédia három felvonásban, Az elefántok nem felejtenek, Halál a felhők felett, A titokzatos négyes, És eljő a halál…, A barnaruhás férfi, Hercules munkái, No. 16, Az órák, Úticélja ismeretlen, A sors kapuja, A titokzatos Mr. Quin, A láthatatlan kéz stb.

Agatha Miller az angliai Torquay-ben született 1890. szeptember 15-én. 1914-ben feleségül ment Archibald Christie-hez. E házasságából született Rosalind nevű lánya. 1928-ban elvált, majd ismét férjhez ment Sir Max Mallowan-hez. Férje sok archeológiai kutatáson vett részt – így az írónő könyveinek egzotikus helyszíneit is tökéletesen tudta ábrázolni. Írói karrierjének eredménye 66 detektívregény és 147 bűnügyi novella. Műveit 45 nyelvre fordították le, és kétmilliárd példány fogyott belőlük. Színdarabjait, filmjeit, könyvei nyomán készült tévéfilmeket a világon mindenütt játszották, játsszák a mai napig is. Emellett Mary Wesmacott néven 6 romantikus regényt is megjelentetett. 1971-ben megkapta országának legmagasabb kitüntetését (The Order of Dame Commander of the British Empire), a Brit birodalom lovagja cím női változatát. Öt esztendővel később 1976. január 12-én halt meg.

Hirdetés

Bűnügyi könyvei a 20. század első harmadába repítenek vissza bennünket. Műveiben egy mára már csak nyomaiban fellelhető régi Angliát ismerhetünk meg. Olyan életszerűen írja le az angol életformát, hogy az olvasó teljesen megfeledkezhet a 20-21. század „civilizált” világáról. (Nem véletlen, hogy az írónő leszármazottai évtizedekig nem járultak hozzá ahhoz, hogy a műveket átszabják, s a mai környezetbe ültessék át.) Rengeteg gyilkosság, rablás és más bűncselekmények szülőanyja, mégsem találkozunk könyveiben széttrancsírozott emberi testekkel, kifolyt agyvelővel, gépfegyverekkel, megkínzott vagy megerőszakolt áldozatokkal.

Könyveiben a hulla az hulla. Fontos milyen ruha van rajta, milyen testhelyzetben fekszik, kik voltak a barátai, rokonai, mivel foglalkozott. Igazi nyomozó munkát végeznek a főszereplők, és a szerző soha nem könnyíti meg a dolgunkat.

Amikor már úgy gondoljuk, hogy túljártunk az írónő eszén, megfejtettük a bűncselekményt, akkor jön egy újabb gyilkosság, baleset, titok, és máris szertefoszlott minden feltételezésünk a bűnös személyét illetően. Hősei lehetnek egyszerű emberek, találkozhatunk butácska, ám nagy titkot sejtető szobalánnyal, de épp úgy megtaláljuk a gazdag grófokat, előkelő politikusokat.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!