Hirdetés

Tömörítés

4 perc olvasás

A tömörítés típusai

  1. Ismertesse az adatok tömörítésének szükségességét és lehetőségét!
  2. Mi a veszteségmentes tömörítés lényege? Mutasson rá egy egyszerű példát!
  3. Mi a veszteséges tömörítés lényege? Hol és hogyan használják?
  4. Milyen lehetőségeket ismer a veszteségmentes tömörítésre a gyakorlatban?
Hirdetés

Minden információ tartalmaz ismétlődő jeleket. (Redundancia) A tömörítés nem más, mint a redundancia csökkentése. A tömörítési arány függ a fájl típusától, átlagosan 2-4 szeres. Egyes képfájlok esetében az arány 8-12 szeres, szövegfájlok esetében 3-6 szoros, futtatható fájlok esetében 1,5-2,5 szeres.

Tömörítéskor megoldódó problémák:

  • Az állományok méretet kisebb lesz, így kevesebb helyre lesz szükség a tárolásukhoz.
  • A tömörített állományok kiterjesztése nem EXE vagy COM, ezért az ilyenekre „vadászó” vírusok nem fogják megfertőzni.
  • Az tömörített állományok megadott méretű részekre szeletelhetők. ez azt jelenti, hogy az archívum tartalma több különálló fájlra lesz elosztva.

A tömörítés típusai:

  • veszteségmentes: A kicsomagolt adat pontosan megegyezik a tömörítés előttivel. Fájlok tömörítésére használjuk. A veszteséges tömörítéshez képest lassabb, kevésbé hatékony, ellenben garantálható a tömörített adatok százszázalékos visszaállíthatósága. Pl: winzip (fájl, helyimenü, küldés tömörített mappa)
  • veszteséges: A kicsomagolt adat csak hasonlít az eredeti adathoz, azonban kompromisszumot kötve ezt elfogadjuk. Ezt a módszert használjuk a képek, hangok és videók tömörítése esetén. A visszaállított kép minősége rosszabb, mint az eredetié, az emberi szem nem érzékeli, vagy nem olyan mértékűnek érzékeli a romlást. Olyan módszereket alkalmaz, amely akár nagyságrendekkel is javítja a tömörítési hatékonyságot, ráadásul nagy sebességgel dolgozik. Ennek azonban az ára, hogy az alkalmazott módszertől függően 1-10 százaléknyi, néha még ennél is nagyobb adatvesztés lép fel. A veszteséges esetekben tulajdonképpen nem egy önálló tömörítőprogramról van szó, hanem egy veszteséges eljárást alkalmazó tárolási formátumról. Kép esetén jpg, hang esetén mp3. Pl.: A veszteséges tömörítés csoportba tartozik a JPG, amely az egyik legelterjedtebb képtárolási formátum. Kifejlesztője a Joint Photographic Expert Group. Adatvesztő tömörítési eljárást használó formátum. A tömörítési arány 5:1 és 20:1 közötti (a kitömörítéshez nincs szükség segédprogramra, a megjelenítést végző program a megnyitáskor elvégzi azt). A JPEG formátum 24 bites színmélységet képes kezelni (több mint 16,7 millió színt), a tömörítési eljárás azonban az emberi szem becsaphatóságán alapul, és adatvesztéssel jár.

Tömörítő programok:

  • ZIP archívumok:

A ZIP formátum fő előnye a népszerűsége. Például az Interneten a legtöbb archívum ZIP archívum. Egy archívumban egy ZIP fájl maximális mérete 2 GB. WINRAR (Általános fájltömörítő) A WinRAR két különböző formátumú archívumot képes létrehozni: RAR-t és ZIP-et. A RAR formátum lényegesen jobb tömörítést nyújt, mint a ZIP. A RAR másik fontos tulajdonsága a többkötetes archiválás támogatása. Köteteket általában nagy archívum több hajlékonylemezen való tárolására használnak. A RAR formátumnak van néhány olyan fontos tulajdonsága, ami a ZIP-ben hiányzik, mint például a helyreállítási bejegyzés (ami lehetővé teszi a sérült adatok fizikai helyreállítását,) a fontos archívumok lezárása (az eseti módosulás megelőzése céljából.) A RAR formátum gyakorlatilag korlátlan méretű fájlokat tud kezelni.

Címkék: tömörítés


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!