Hirdetés

Az operációs rendszer segédprogramjai

5 perc olvasás
MacBook Pro

Segédprogramok

Állomány- (vagy fájl-) kezelő: Total Commander, Windows Intéző

Hirdetés


Hirdetés

Szövegszerkesztő: Microsoft Office Word, Jegyzettömb – Szöveget lehet vele formázni.

Rajzolóprogram: Photoshop, Sketch, Figma, Paint, Corel Draw – Rajzolni, képet átrajzolni, szerkeszteni…

Böngészők: Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera – Az Internetet lehet böngészni velük.

Levelezőprogram: Outlook Express, Thunderbird – Elektronikus leveleket kezeli (letölti az Internetről, küldeni lehet vele és offline módban lehet törölni, olvasni a leveleket és vázlatot írni, …)

Hirdetés

Azonnali üzenetküldők: Skype, Whatsapp, Viber – Beszélgetni lehet segítségükkel.

Tömörítő program: WinZip – Fájlok tömörítésére szolgál.

Egyéb segédprogramok:

 • Játékok
 • Óra és Naptár
 • Parancssor
 • Számológép
 • Nagyító
 • Media Player
 • Feladatkezelő (Ctrl+Alt+Del)
 • Lemeztöredezettség-mentesítő

Windows vágólap: egy háttérben futó alkalmazás, amely szinte bármilyen adatformátum átmeneti tárolására alkalmas. Az átmeneti megőrzés azt jelenti, hogy a vágólap tartalma a gép kikapcsolásakor elvész. A Vágólap lehetővé teszi a programok között és egy programon belül is az adatok cseréjét.

Vágólap-műveletek

 • másolás,
 • kivágás,
 • beillesztés.

A Másolás: úgy történik, hogy kijelölünk egy szövegrészt (vagy egyéb objektumot pl. képet, táblázatot). A Szerkesztés-> Másolás paranccsal, a Ctrl-C billentyűkombinációval vagy a helyi menü Másolás parancsával a Vágólapra kerül az adat, de az eredeti helyén is megmarad.

Hirdetés

Kivágás: ugyan úgy történik, mint a másolás, csak Kivágás menüpontot választjuk (vagy Ctrl-X). Az adat átkerül a Vágólapra. -> nem marad meg az eredeti helyén.

Beillesztés: A kivágott vagy kimásolt adatot egy új helyre illesztjük. Ehhez a Szerkesztés-> Beillesztés menüpontot, a Ctrl-V-t vagy a helyi menü Beillesztés parancsát használjuk.

Állománykezelés: Állomány vagy fájl: logikailag összetartozó adatok halmaza egy háttértáron, saját azonosítóval. Azonosító: név.kiterjesztés. A nevet a felhasználó adhatja, a kiterjesztés pedig az állomány típusát jelöli.Az állományok karbantartását ún. fájlkezelő programmal végezhetjük el.

Fájlkezelők: Olyan programok, amelyeknek fő feladatuk, hogy a fájlokkal végzendő műveleteket (pl. másolás, tömörítés, törlés) megkönnyítsék, valamint az operációs rendszer parancsokkal való vezérlését kiváltsa.

Windows Intéző: Alapesetben az ablak bal oldalán a mappa-struktúra vagy más szóval könyvtárfa, a jobb oldalon az aktuális mappa tartalma helyezkedik el. A menüsorban, a Fájl menüpontban állománykezelő műveleteket, a Szerkesztés menüpont alatt vágólap műveleteket végezhetünk. A Nézet menüpontban a felhasználói felület beállításait változtathatjuk meg.

Hirdetés

Total Commander: Az ablak felső része szokásosan egy menüsort és egy eszköztárat tartalmaz. Ez alatt az aktuális meghajtók adatai láthatók, majd a munkaterület, amely két részre oszlik. Mind a két részben egy-egy könyvtár tartalma látható. Ez alatt egy információs sor, egy parancssor és egy tájékoztató sor foglal helyet. Mivel a munkaterület két részre oszlik, mind a két részben végezhetünk műveleteket, de a másolások és mozgatások során egy időben van szükségünk a két területre úgy, hogy az egyikben a forrás, a másikban a cél könyvtárat lássuk.

Tömörítő programok

Nagyobb fájlokból kisebb méretűt készít.

„A tömörítő programokat két nagy csoportra osztjuk. Az elsőbe tartoznak azok, amelyek veszteség nélküli tömörítést biztosítanak. Ezek a programok az eredeti állományt betömörítve, majd újra kibontva olyan állományt szolgáltatnak, amelyek bitről bitre megegyeznek az eredeti állománnyal. A szövegek és bináris állományok tömörítése, valamint a kommunikációs csatornákban felhasznált tömörítők csak veszteségmentesen képzelhető el.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!