Hirdetés

Ismertessen bemeneti perifériákat és azok működési elvét!

3 perc olvasás

Ismertessen bemeneti perifériákat és azok működési elvét!

Beviteli perifériák feladata: a külsô adathordozón lévô információk gépbe juttatása.

Hirdetés

Leggyakoribb beviteli perifériák:
1. lyukkártyák
2. lyukszalagok
3. botkormány
4. egér
5. fényceruza
6. billentyűet
7. streamer
8. a/d és d/a átalakító

1. Lyukkártya: szabvány méretű papírlemez, amelyen a lyukak hordozzák az információt. Vezérlése a XIX. sz.-ban Jacguard kártya néven terjedt el. Ez adta az ötletet a számítógép vezérlésére (1833. Charles Babbage), majd az információ földolgozására (1886. H. Hollerith IBM). Pl.: amerikai népszámlálás. Legelterjedtebbek a 80 karakteres kártyák.
2. Lyukszalag: számítógép, telex vagy számvezérléses szerszámgép adathordozója. Elve hasonlít a lyukkártyára : az információt itt is a lyukak léte, ill. kódolja bináris formában, de a tárolható információ mennyiségét a szalag hossza határozza meg. Ismertebb formái : 5, ill. 8 lyukasok.
3. Botkormány (joystick): A botkormány segítségével a képernyôn megjelenô kurzort mozgatni lehet. GEOS, GEM op. rendszerek alatt futó prg-ok irányitásához játékprogramok futtatásánál,CAD rendszerekben használják fôleg.
4. Egér: ugyan az, mint a botkormány
6. Billentyűzet (tesztatúra, klavitatúra, keyboard): Az ember-gép kapcsolat fontos eszköze. A számítógép billentyűzetén keresztül adatok, vezérlô parancsok bevitele lehetséges. A billentyľzet lenyomásakor ill. felengedésekor egy a billentyű által kijelölt kapcsolóelem kijelöli a mátrix megfelelô sorát, oszlopát. A billentyľzeten találhatunk numerikus és alfanumerikus karaktereket. A betük elhelyezése a QWERTY elhelyezést követi kiegszítve néhány speciális (ún. funkció) billentyűvel.
Működése: A kódoló áramkör un. scan-kódokat állít elô. Ezek a kódok mások ha lenyomjuk a billentyüt, mintha felengedjük. A lenyomási scan-kódok 1..83 közöttiek, a felengedésiek 128-cal (hexa 80) többek. Pl. a Z betü lenyomva 44, felengedve (44+128=) 172. A gépeléskor a billentyüzet nem ismeri a lenyomott billentyük jelentését, csupán a lenyomott (felengedett) billentyü-eseményt jelzi. Az értelmezés, a szg.-ben levô ROM-BIOS feladata.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!