Hirdetés

Adattároló eszközök

9 perc olvasás
Adattároló eszközök

A háttértárak a fájlok tárolására szolgálnak, melyek a számítógép kikapcsolása után is megmaradnak. A háttértár kapacitása a rajta maximálisan tárolható adatmennyiséget jelenti. Tárolási elveik alapján az alábbi típusokat különböztetjük meg.

Hirdetés

Mágneses háttértár (merevlemez)

A merevlemez HDD (Hard Disc Drive) mágneses réteggel bevont lemezekből áll, amelyek egymás felett helyezkednek el egy lezárt fémdobozban. Ez védi meg a lemezeket a fizikai sérülésektől, szennyeződésektől. A lemezek állandó sebességgel, gyorsan forognak. Minden lemezhez tartozik író- és olvasófej, melyek segítségével lehet a lemezekre írni és olvasni. Az adatok koncentrikus körökben helyezkednek el a lemezen. Ezeket sávoknak nevezzük. A sávokat szektorokra bontják. A több egységből álló szektort klaszternek nevezzük. Ezek a lemez formázás után jönnek létre. A formázás után a lemez alkalmas lesz adatok tárolására.

A merevlemezek jellemző tulajdonsága a tárolókapacitás, amely napjainkban a TB-nyi nagyságrendet is eléri, illetve a fordulatszám, amely nagyban befolyásolja az írási és olvasási sebességet. A merevlemezeket általában beépítik a számítógépbe, de külső változatuk is létezik.

Az adathordozó felületén lévö mágneses réteg alkalmas arra, hogy kétállapotú jeleket rögzítsen. Ha a felületet megmágnesezik, az ezt hosszú ideig megtartja. Így a számítógép „nyelvén” (zérusok és egyesek) képesek rögzíteni bármilyen információt úgy, hogy az egyesnek és a zérusnak más-más mágnesezettségi állapot felel meg.

A mágneses háttértárak fő részei a következők:

Hirdetés
  • Maga a mágneses felületű adathordozó, például a mágneslemez.
  • Az adathordozó mozgatását, írását, olvasását végző berendezés, amelynek gyakran használt neve meghajtó. A meghajtó elektronikus és mechanikus részekből áll. A meghajtó mechanikus részei végzik az adathordozó (lemez, szalag) mozgatását; az elektronika az írás-olvasás-pozícionálás vezérlését. A mágnesezést (írást), és a mágneses úton felírt jelek visszaalakítás 737c27h át árammá (olvasást) az úgynevezett író-olvasó fej végzi.

A mágneses elvü háttértárakat szintén több szempont szerint lehet csoportosítani:

  1. Elérési módjuk szerint:

A soros (szekvenciális) elérésü adattárolókon az adatokat csak az elsötöl kezdve a felírás sorrendjében lehet visszaolvasni. Ilyen háttértárak a mágnesszalag és a mágneskazetta.

A közvetlen (direkt) elérésü adathordozón tárolt adatok tetszöleges sorrendben olvashatóak vissza. Ilyenek a mágneslemez, a winchester és a hajlékony lemez.

  1. Felhasználási területük szerint:

Tipikusan nagygépes adattárolók a mágneslemez-csomag és a mágnesszalag.

Tipikusan kisgépes adattárolók a hajlékony lemez, rnágneskazetta.

Hirdetés

Mind a nagy, mind a kis számítógépeken igen széles körben használják a ma legelterjedtebb háttértárat, a merevlemezt (winchester).

Optikai adattárak

A CD, a DVD és a Blu-ray háttértárak optikai elv alapján működnek. A polikarbonát lemezeket nagyon vékony alumíniumréteggel vonják be, így biztosítják fényvisszaverő tulajdonságukat. Az adatokat a lemez felületére belülről kifelé haladó spirál formájában írják fel. Íráskor egy lézersugár megváltoztatja az 1 bitnyi terület fényvisszaverő tulajdonságát. A visszaverődő fény segítségével pedig kiolvasható a digitális jel.

A CD (Compact Disc) vagy magyarul kompaktlemez kapacitása 700 MB. Adat, hang, kép, videó, program tárolására használjuk.

A DVD (Digital Versatile Disc) digitális sokoldalú lemez kapacitása 4,7 GB, ha egyrétegű lemezről van szó, és 8,5 GB a kétrétegű változatnak. Adat, hang, film, fotó, program tárolására használjuk.

A Blu-ray a hagyományos DVD-lemezek továbbfejlesztett változata. Kapacitását tekintve akár 50 GB adatot is tárolhatunk rajta. A jó felbontású filmek nem férnek rá egy DVD-re, ezért ezek tárolására Blu-ray-t használnak.

Hirdetés

Napjainkban CD-n és a DVD-n már egyre kevésbé tárolunk adatokat, inkább csak hang-CD-ként és film-DVD-ként használjuk őket. Meghallgatásukhoz és megtekintésükhöz lejátszóra van szükség. Ez lehet a számítógépbe beépített egység vagy külső lejátszó is.

A Blu-ray nem tudott igazán elterjedni, mert már a megjelenésének időpontjában voltak online adattárak, és azóta – az internet sebességének növekedésével – lehetővé vált a filmek megvásárlás utáni letöltése. Ennek ellenére vannak, akik szeretik kedvenc filmjeiket a könyvespolcon látni. Ők megvásárolják, hisz kényelmesebb onnan elővenni, mint várni a letöltésre.

Pendrive

Népszerűségét annak köszönheti, hogy tárolókapacitása meghaladja az optikai lemezekét, fizikai mérte pedig kisebb, kevésbé sérülékeny. A pendrive egy USB-csatlakozóval egybeépített flashmemória, mely egy nem felejtő, számítógépes adattároló technológia alapján működik. A flashmemória elektronikusan törölhető és újraprogramozható. A benne tárolt információk megőrzéséhez nincs szüksége tápfeszültségre. Pendrive-okban, memóriakártyákban és szilárdtest-meghajtókban használják őket.

A pendrive jellemzője a kapacitása, amelyre legjellemzőbb a 8–256 GB méret, valamint az USB-csatlakozó verziószáma, amely lehet USB 1.0, 2.0 vagy 3.0. A verziószám az adatátviteli sebességet jellemzi. Leggyorsabb adatátvitelre az USB 3.0 képes.

Memóriakártya

Memóriakártyával a mobileszközeidben, MP3-lejátszódban vagy digitális fényképezőgépben találkozhatsz. A hordozható adathordozó főbb tulajdonsága: kis méretű, tápellátás nélkül is megőrzi az adatokat, többször írható. A típusán és tárolókapacitásán kívül írási és olvasási sebessége is jellemzi. Ezt a CD-k olvasási sebességéhez viszonyítjuk. A sebesség megadási módjára egy példa: az SDC10 azt jelenti, hogy az SD-kártya sebességosztálya 10-es, amely 45 Mbit/s olvasási és 10 Mbit/s írási sebességre képes.

Hirdetés

A memóriakártyáról az adat a számítógépbe kártyaolvasó segítségével kerülhet.

SSD

Az SSD (Solid State Drive), magyarul szilárdtest-meghajtó, többnyire flash-technológián alapuló adattároló eszköz. Ellentétben a merevlemezzel nem tartalmaz forgó alkatrészeket, melynek köszönhetően gyorsabb adatforgalomra képes és kevésbé sérülékeny. Az SSD előnye a merevlemezzel szemben a kisebb mérete és kisebb tömeg, magasabb olvasási és írási sebesség, kevesebb áramfelvétel, nem zajos.

A tárolási egységre vetített ára nagyobb a merevlemezek áránál. Gyakran laptopokban szokták alkalmazni. Olyan esetekben, amikor több háttértárat is beépítenek egy számítógépbe, a merevlemez mellett SSD-t használhatnak. Erre telepítik az operációs rendszert és a programokat, az adatokat pedig a merevlemezen tárolják.

A merevlemezekhez hasonlóan külső és belső változatuk is létezik.

Lapozz a további részletekért

1 2


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!