Hirdetés

CD-Rom

3 perc olvasás

A korszerű számítógépeknek már-már szinte kötelező tartozéka a CD-ROM, amelynek adathor-dozója a 12 cm átmérőjű lézerlemez. Maximális kapacitásuk 650 MB, az adathozzáférés meglehetősen gyors. Az első, 1-szeres sebességű meghajtókat egymás után követték az egyre gyorsabb típusok, ma már a 40-szeres sebességű is a piacon van. A CD-ROM a CD lemezt – kialakításától függően – tálcán vagy külön kazettába, ún. caddy-ba helyezve fogadhatja.

Hirdetés

A CD-ROM meghajtók első típusa mindig ugyanolyan sebességgel olvassa az adatokat, függet-lenül attól, hogy a lemez melyik részén tartózkodik az olvasófej. A külső adatsávok ugyanis hosszab-bak, mint a belsők, s annak érdekében, hogy a meghajtó másodpercenként mindig ugyanannyi adatot tudjon beolvasni, a meghajtónak lassabban kell pörgetnie a lemezt, amikor a külső sávokat olvassa, mint amikor egy belső sávokat. Az ún. hibrid CD-meghajtók állandó fordulatszámmal forgatják a le-mezt, ennek következtében az olvasófej a külső sávokból időegységenként több adatot olvas be, mint a belsőkből (általában azért tudnak a másik módszer szerint is dolgozni).

A CD-knek sokáig hátrányuk volt, hogy csak olvashatóak voltak. Ma már azonban elérhető áron lehet beszerezni CD-írókat, amelyek általában kombinált író/olvasó egységek. Az írható CD lemezek mai generációja még csak egyszer írható, de megjelentek már a többször írható lemezek is, amelyek-nek élettartama az előrejelzések szerint 30 év, és mintegy 1000-szer írhatók újra.

A fejlesztés legújabb eredménye a DVD-ROM meghajtó (DVD = Digital Video Disk), amely-ben fejlettebb olvasófejet és keskenyebb lézersugarat használnak. Olvassák a régi CD-ket is. Forgási sebességük a 4-szeres CD-ROM-okénak felel meg, de az adatsűrűségük jóval nagyobb. Első generáci-ójuk egyoldalas, ezek 4,7 GB-osak. A második generáció 17 GB-os, a lemez mindkét oldalát használ-ják, ráadásul egy oldalon 2 rétegben. A jövő mindenképpen a DVD-ROM-é. A DVD-kínálat egyelőre csak a filmekre korlátozódik, bár 1999-ben megjelent


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!