Hirdetés

Adattömörítés

5 perc olvasás

A megnövekedett adatállomány méretek miatt az adatok hordozhatósága és tárolása (archiválása) rendkívül körülményessé vált. Előfordult, hogy egy rendszer adatállományai több doboz hajlékonylemezre fértek csak rá.
A problémát nem oldották meg a nagyobb háttértároló kapacitású egységek megjelenései sem. A tárolás fenti gondját speciális un. tömörítő programok kifejlesztésével enyhítették.
A tömörítés lényege, hogy az adatállományokban szereplő adatok között lehetnek ismétlődések, és a tömörítő programok algoritmusai ezt használják ki. Ilyen például a Hufmann kódokon alapuló tömörítő eljárás, mely a legtöbbet használt karakterekre alkalmazza a legrövidebb kódot. Gyakori tömörítő eljárás, hogy az egymás után következő azonos karaktereket helyettesítik a karakter képével és egy ismétlési értékkel, mely a számukat tartalmazza. Ezt az eljárást használják például képek tömörítésére.
A tömörítő eljárások segítségével egy adatállomány méretét akár a tized részére is csökkenthetjük. Hátrányuk, hogy így az eredeti adatokat nem érhetjük el közvetlenül, csak ha az állományt „kicsomagoljuk”.

Hirdetés

Veszteséges tömörítők

A kicsomagolt adat csak hasonlít az eredeti adathoz, azonban kompromisszumot kötve ezt elfogadjuk. Ezt a módszert használjuk a képek, hangok és videók tömörítése esetén.

Veszteségmentes tömörítők:

A kicsomagolt adat pontosan megegyezik a tömörítés előttivel. Fájlok tömörítésére használjuk. Ilyenek: PKARC, PKPAK, LHA, ARJ, PKZIP, RAR.

A legnépszerűbb tömörítési program az ARJ program.

Az ARJ legfontosabb feladatai:

  • A fájlok – a lehetőségekhez képest- legkisebb méretűvé tömöríti,
  • A tömörített fájlból adatvesztés nélkül vissza tudja állítani az eredeti méretű fájlokat,
  • Lehetőséget biztosít a tömörített fájlok meghatározott méretekre tördelésére, a szállíthatóság és az archiválás érdekében.
  • Lehetőséget biztosít a tömörített fájlban szereplő állományok megtekintésére,
  • Egy már létező tömörített fájlhoz újabb fájlok hozzászerkesztésének biztosítása,
  • Egyéb szolgáltatások, melyek az archiválást hatékonyabbakká teszik.
Hirdetés

Winzip

A legelterjedtebb Windows alapú veszteségmentes tömörítő program. A Windows alkalmazásoktól megszokott módon az egyes funkciók az eszköztáron található nyomógombokkal érhetők el, megkímélve magunkat a gépeléstől és parancssorban használható tömörítő programok nagy számú parancsától és kapcsolóitól.

Lemezkarbantartás

Egy mágneses adattár kezelésekor óhatatlanul is bekövetkezhetnek hibák. Például egy áramszünet következik be adatállományok írása közben, a már lemezre kiírt adatállomány-részek már lefoglalták a helyüket, ugyanakkor nem érhetjük el őket. Megtörténhet az is (sajnos), hogy az adathordozónk fizikailag sérül meg. A fenti esetekben a meglévő adatok mentése fontos a felhasználó számára. Ha a lemezegységeinken az adatállományokat gyakran töröljük, és újakkal írjuk felül, akkor az adatok elérése lassabb lehet, mert nem feltétlenül összefüggő lesz a háttértárolón az a fizikai terület, ahová elhelyeztük a fájlt. Ettől természetesen a fájl logikailag egybefüggő marad.

A leggyakrabban előforduló logika lemezhibák a következők:

-Lost cluster
-Invalid entry
-Cross linked Entries

A SCANDISK egy lemezanalizáló és helyreállító eszköz, mely ellenőrzi a meghajtóban lévő lemezt és megpróbálja helyreállítani szükség esetén.

A SCANDISK az alábbi problémákat vizsgálja és javítja:
-A fájl allokációs tábla problémák (FAT),
-Fájlrendszer struktúra (elveszett klaszterek, kereszthivatkozású fájlok),
-Könyvtárstruktúra,
-Fizikai problémák.

A SCANDISK nem használható:
-CD-ROM,
-Hálózati meghajtó,
-Logikailag létrehozott meghajtók (ASSIGN, SUBST, stb.
-STREAMER vizsgálatára.

Hirdetés

DEFRAG Töredezettség-mentesítés parancsa.

Ha Windows 95/98/Me környezetben az MS-DOS parancssorból indítjuk a SCANDISK vagy DEFRAG programot, akkor is a Windows környezetnek megfelelő grafikus változat indul el.

A Windows 2000/XP automatikusan optimalizálja a lemezhasználatot. Az MS-DOS alrendszerükben nincs SCANDISK parancs. A Start menüből csak a Lemeztöredezettség-mentesítő indítható. A lemez Ellenőrzése és Töredezettség-mentesítése az adott tárolóeszköz adatlapja segítségével érhető el, a Sajátgép ablakban a jobb oldali egérgombbal kattintva a lemezre, a Tulajdonságok menüpontot indítva, az Eszközök lapon választható ki a kívánt lemez-karbantartási művelet.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!