Hirdetés

USA északi iparvidékének gazdasága (Észak-Atlanti partvidék, Nagy-tavak vidéke, Közép-Nyugat)

 

I. Természeti adottságok:

Ez a terület magában foglalja a keleti partvidéket, az Appalache-röghegységét, valamint a Mississippi-alföld északi részét. A terület éghajlata kontinentális, amely befelé haladva egyre szárazabb, észak felé pedig egyre hidegebb. A hőmérséklet amúgy is alacsonyabb az ezen a szélességi körön megszokottnál, mert a keletei partot a Labrador-áramlás hideg vize hűti. Természetesen ez beljebb már nem érvényesül, itt viszont a kontinentalitás fokozódása teszi hidegebbé a teleket és melegebbé a nyarakat. Legnagyobb folyója a Mississippi, amelyet csatornák kötnek össze a Missourin keresztül a Nagy-tavakkal és a Szent-Lőrinc folyóval. Ez lehetővé teszi a Mexikói-öböl és a Nagy-tavak közötti belvízi hajózást. A természetes növényzet a partvidéken és az Appalache-ben lombhullató erdő, beljebb kiterjedt füves területek az ún. prérik vannak.

Hirdetés

 

II. Gazdasági élet:

Ez a terület hagyományosan az amerikai gazdasági élet központja. Kiépülését a bevándorlások eredményezték, hiszen itt szálltak partra az európai telepesek. Az utóbbi időben jelentősége valamelyest csökkent az újonnan iparosodó Déli- és Nyugati-körzet miatt.

A területnek 3 fő része van:

1) Észak-Atlanti partvidék:

Itt léptek partra az első telepesek és hozták létre városaikat, melyek mára annyira megnövekedtek, hogy sok helyen egybeérnek. Egy óriásváros alakult ki a parton 40-50 millió lakossal (New York, Boston, Philadelphia, Washington).

A nagy lakosság és a magas szintű képzés miatt olyan iparágak telepedtek meg, amelyek sok szakképzett munkaerőt igényelnek: ilyen pl. a műszergyártás, az elektronika, a precíziós gépgyártás. Az ehhez szükséges alapanyagokat a kikötőkön keresztül hozzák be, a helyi alapanyagtermelés nem túl jelentős. Ugyanakkor a kezdetben olcsó munkaerőt foglalkoztató iparágak elsorvadtak, ilyen pl. a textilipar.

Mivel itt alakultak ki az első ipari üzemek, ezért az első bankok, biztosítótársaságok is ide települtek, ezért itt jött létre az ország kereskedelmi és szolgáltatási központja (New York –Manhattan). A városok területfoglalása miatt elsorvadt a mezőgazdaság is, ami maradt az főleg a lakosság friss élelmiszerekkel történő ellátását szolgálja (zöldség, tej).

2) Nagy-tavak vidéke:

Ez a hagyományos iparágak területe, vagyis a kohászaté és a gépiparé. Kialakulását elsősorban a helyi ásványkincsek tették lehetővé, ugyanakkor a kitermelés helyének változása miatt a központok a körzeten belül változtak. Kezdetben az Appalache-hg. Szenére települt az ipar Pittsburgbe és környékére. A Felső-tó melletti vasérctelepek felfedezésekor a súlypont eltolódott a Nagy-tavak partján kialakuló városokba (Detroit, Chicago, Cleveland).

A vasérctelepek kimerülésével szintén vándorolniuk kellett volna, de a behozatal a Szent- Lőrinc folyón és a Nagy-tavakon keresztül megoldható. A városok közül a legfontosabb Detroit, itt található a három amerikai autógyár központja (GM, Ford, Chrysler). A körzet mezőgazdasága főleg tejtermeléssel és az ehhez kapcsolódó takarmánytermesztéssel foglalkozik.

3) Közép-Nyugat:

Tipikus mezőgazdasági körzet, a ráépülő malom- és húsiparral (központjai: Kansas City, Minneapolis, St. Louis). A körzetben elsősorban nagy területeket elfoglaló szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak, főleg búzával, kukoricával és szójával. Ezeket takarmányként felhasználva jelentős a sertés és vágómarhatenyésztés.

 

Címkék: USAAdy Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!