Hirdetés

Észak-Amerika természetföldrajzi adottságai

5 perc olvasás
Észak-Amerika természetföldrajzi adottságai

Jellemezze térkép segítségével Észak-Amerika természetföldrajzi adottságait! Mutassa be példákkal az éghajlatát, domborzatát és vízrajzát!

Hirdetés

Határai (Észak-Amerika):

Északon a Jeges-tenger, és az Arktikus szigetvilág; keleten az Atlanti-óceán; délen a Mexikói-öböl ás a Karib-tenger; Nyugaton a Csendes-óceán.

Nagyrészt az észak-amerikai kőzetlemezen terül el, illetve a kaliforniai részen a Csendes-óceáni lemez is megtalálható. A két lemez a Szent-András törésvonalnál találkozik, illetve elcsúszik egymás mellett.

A Partvonala északon tagolt, dél felé tagolatlan.

Félszigetei: Alaszka, Labrador, Kalifornia, Florida.

Vízrajz (Észak-Amerika):

Jégkorszaki eljegesedés során alakultak ki a nagy tavak: Nagy-Medve, Nagy-Rabszolga, Winnipeg, Felső, Michigan, Huron, Erie, Ontario. A legfontosabb folyói: Szt. Lőrinc, ami az Atlanti -óceán köti össze az USA nagy tavaival. Rio Grande a mexikói határnál; Colorado, ami a Grand-kanyont alakította ki; Mississippi, ami a Mississippi-alföldet töltötte fel, Yukon, ami az aranyláz idején a legfontosabb szállító útvonal volt, Alaszka legnagyobb folyója.

Hirdetés

Tájai (Észak-Amerika):

Kanadai-Pajzs: Ősmasszívum, az ősidőben alakult ki. Lemeztektonikai szempontból a legstabilabb képződmény a kontinensen. A földtörténet során már nem gyűrődött, itt nincs földrengés, sem vulkanizmus.

Nagy-Tavak: A jégkorszaki jég által kivájt mélyedésekben kialakult tavak.

Sziklás-hegység: Fiatal, gyűrt lánchegység, a Pacifikus hegységrendszer tagja. Két kőzetlemez ütközésével (Csendes-óceáni és az Észak-amerikai) alakult ki.

Halál-völgy (Death Valley): A Death Valley a Föld egyik legforróbb területe, száraz, sivatagos, az éves csapadékmennyiség a völgyben kevesebb mint 50 mm. A barátságtalan időjárás ellenére sokféle állat és növény otthona a terület, még csak itt élő, őshonos hal is van némelyik vízforrásban. A változatos geológiai múltjának köszönhetően különleges természeti képződményekben is páratlanul gazdag.

Préri: Füves puszta.

Appalache: Az északi része kaledón-, a déli variszkuszi eredetű.

Hirdetés

Mississippi-alföld: Feltöltött síkság.

Éghajlata(Észak-Amerika):

Módosító tényezők: tengeráramlás, észak-déli nyitottság, kelet-nyugati zártság

A hideg tengeráramlás (Kaliforniai-és a Labrador) hűti és szárítja a partokat. A meleg tengeráramlás(Kuro-shio, Észak-Atlanti) fűti és csapadékot hoz.

Az észak-déli nyitottság következménye, hogy az északi sarki légtömegek mélyen a szárazföld belsejébe tudnak hatolni, illetve a déli trópusi légtömegek pedig északra hatolhatnak. Ahol ez a két eltérő légtömeg találkozik, ott alakulnak ki a forgószelek.

A kelet-nyugati zártság miatt a tengeráramlások hatása csak a partközelekben érvényesül. A csapadékot hozó légtömegeket is felfogják a hegységek, ezért a belső medencék szárazak és sivatagosak lesznek. Főleg a Csendes-óceán partvidékére igaz ez, ahol a Sziklás hegység vonulata húzódik.

Éghajlati felosztás:

 • Állandóan fagyos, tundra: Arktikus szigetek északon
 • Kontinentális: préri
 • Sivatagi: zárt medencék
 • Szubtrópusi monszun: Florida
 • Mediterrán: Kalifornia
 • Hegyvidéki: Nyugati part, illetve az Appalache területe
Hirdetés

Természeti látnivalók

 • Seqoia Nemzeti Park-mammutfenyők
 • Yellowstone-utóvulkáni működések
 • Niagara vízesés
 • Grand Kanyon,
 • Everglades,
 • Death Valley Nemzeti Park

Yellowstone Nemzeti Park:

A park legfőbb vonzerejét a vulkáni utóműködés formái jelentik. Itt fordulnak elő a világon a legsűrűbben gejzírek, hévízforrások és fumarolák, amelyekhez a hőt egy idős vulkáni kaldéra biztosítja.

Itt található a világ összes gejzírjének 2/3-a (>300).

Grand Canyon Nemzeti Park

A Colorado folyó évmilliók alatt véste a fennsík kőzetébe kanyonját, melynek legnagyobb mélysége 1829 m, szélessége pedig egyes helyeken eléri a 30 km-t. Évente közel 5 millió turista keresi fel.

Seqoia Nemzeti Park-mammutfenyők

A Sierra Nevada nyugati oldalán található. A kaliforniai mamutfenyőkről híres. Évente 3 millióan keresik fel. Itt található Észak-Amerika legmagasabb vízesése a 739 méteres Yosemite Falls.

Hirdetés

Everglades Nemzeti Park

A park területét füves préri borítja, amelynek nagy része a szubtrópusi nedves évszakban víz alá kerül. Itt találkozik a trópusi öv állatvilága a mérsékelt öv állatvilágával. Aligátorok, krokodilok, több mint 200 madárfaj.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!