Hirdetés

Az éghajlati övezetesség kialakulása

3 perc olvasás

Az időjárás

Hirdetés


Hirdetés

Az időjárás: a levegő fizikai állapotának változása egy meghatározott helyen rövid idő (néhány nap vagy óra) alatt. Az időjárási elemek változása miatt szüntelenül változik a levegő fizikai állapota. Időjárási elemek: napsugárzás, hőmérséklet, vízgőztartalom, felhőzet, csapadék, légnyomás, szél.

 

Az éghajlat

Az éghajlat: meghatározott térségek, földrajzi helyek időjárási rendszere. Az időjárás változásának szabályszerűsége. Az időjárási elemek egyben éghajlati elemek is.

 

Az éghajlatot kialakító és módosító tényezők

Az éghajlatot 3 tényező alakítja ki: napsugárzás, földfelszín, uralkodó szél és tengeráramlás.
1. A napsugárzás a legfontosabb éghajlati tényező
2. A földfelszín módosítja a napsugárzás hatását
3. Az uralkodó szelek és tengeráramlások más területekre kiterjesztik az előző két tényező hatását

 

A napsugárzás szerinti vagy szoláris övbeosztás

Hirdetés

1. Mivel a napsugarak csak a térítőkörök között érkezhetnek merőlegesen a keringő Földre, a Ráktérítővel és a Baktérítővel a legtöbb hősugárzásban részesülő forró vagy trópusi övezet határai jelölhetők ki.
2. A térítőkörökkel és a sarkkörökkel határolt északi és déli mérsékelt övezet kevesebb napsugárzást kap mint a trópusi övezet, de többet mint a hideg övezet. Itt a napsugarak hajlásszöge már 90 foknál csak kisebb
lehet, de még minden nap felkel és lenyugszik a Nap.
3. A sarkkörökkel határolt sarkvidékek kapják a legkevesebb meleget, mert a legkisebb hajlásszöggel érkeznek a napsugarak, és mert ezeken a területeken napokig, hetekig, vagy hónapokig állandó éjszaka van.

 

Módosított éghajlati övezetek

A napsugarak hajlásszöge alapján meghatározott éghajlati övezetek határait főleg a tengeráramlások és az uralkodó szelek módosítják. Ezek miatt az egyes övezeteken belül az éghajlat területenként részben eltérő lehet. Az eltérések éghajlati területeket alakítottak ki.

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!