Hirdetés

Az arab országok

2 perc olvasás

A területek csak kis százaléka művelhető, mégis a lakosság túlnyomó része földművelő. Az öntözetlen földeken rövid tenyészidejű növényeket tudnak termeszteni, amelyek a nyári aszály előtt betakaríthatók. Ilyen a búza, árpa, szőlő, mandula, pisztácia. Az öntözött földeken nagyobb a lehetőség. Nedves szubtrópus növényei is termeszthetők, mint például a citrusfélék, de az öntözetlen területek növényei is megteremnek kisebb kockázattal, s nagyobb termésátlaggal.

Hirdetés

A térség legnagyobb potenciális veszélye a vízellátás elakadása. Valamennyi ország igyekszik saját vízkészleteit maximálisan kihasználni, nem gondolva másokra. Ez esetleges diplomáciai, s fegyveres összecsapások tárgya. Az Eufrátesz folyó szabályozását Törökország, Szíria és Irak a 60-as években elkezdte. 20 éve megszületett az a nagyszabású terv Törökországban, hogy vízi erőművek építésével Dél-Kelet-Anatóliát villamosítsák.

A vízügyi objektumok rendkívül értékesek, s különböző terrorista cselekmények célpontjává válhatnak. Az Atatürk-erőművet például komoly katonai erővel kell védeni kurd fegyveres csoportoktól, akiket Szíria pénzel.

A legjelentősebb kőolajtermelő országok Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia. Itt az egy főre jutó nemzeti jövedelem a 70-es években világrekordot ért el. A lakosság életszínvonala ugrásszerűen emelkedett.

Az olcsó elektromos áramot Bahrein szigetén és az Egyesült Arab Emírségekben alumíniumkohók révén értékesítik.

Hirdetés

 


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!