Hirdetés

Mesterséges atommag átalakítások, mesterséges radioaktivitás

2 perc olvasás

Magfúzió:

ha kis rendszámú atommagokat egyesítünk a kötési energia csökkenése miatt, rendkívül nagy energia szabadul fel. Magfúzió egy helyen valósult meg: H-bomba, ahol az aktiválási energiát az atombomba biztosította. Teller Ede találta fel.

Hirdetés

Maghasadás:

az itt felszabaduló energia kisebb, mint a fúziónál. Ha nagy rendszámú atommagot valamilyen módon két kissebre hasítunk, a kötési energia csökkenés miatt szintén energia felszabadulással jár. Ez is atommag átalakulás. A 30-as évek vége felé fedezték fel.

Radioaktív izotóp előállításával kísérleteztek. Az izotópokat ellenezték: az urán besugárzása után kapott izotópok között nemcsak a 90-es rendszám körüli kémiai elemek találhatók, hanem kisebb 40-es, 50-es rendszámú elemek is. Aminek az ottléte csak úgy volt magyarázható, hogy az urán atommagok elhasadtak két közel azonos méretű atommagra. A maghasadást az atommag cseppmodelljéhez hasonlították. Egy maghasadás során két-három nagy energiájú neutron válik szabaddá, aminek az energiáját fel lehet használni.

1942- kísérleti atomreaktor Fermi-Szilárd Leo

Atomháború miatt 1945-ben készítették el az első atombombát Oppenheimer vezetésével, 1945. július első robbantás-Mexikói sivatag. 1945. augusztus 6. /urán/ Hirosima 1945. augusztus 9. /plutónium/ Nagasaki. 1946 USA első működő atomreaktor. Az atomreaktor működéséhez önfenntartó szabályozott láncreakció létrehozása szükséges. Az atomreaktorok urán fűtőelemekkel működnek, az uránizotópok a neutronok nagy részét elnyeli és b-sugárzó.

Hirdetés

A természetes uránércben a maghasadás során képződő neutronok nagy részét a 238-as tömegszámú izotóp elnyeli, ezért a beindított láncreakció előbb-utóbb leáll.Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!