Hirdetés

Média, etika

Média, etika

A sajtó, illetve a média nyilvánossága a szólásszabadság elengedhetetlen feltétele, de működésének feltételeit szintén etikai normák szabályozzák.

Jó szerencsét!

Közhírré tétetik!

Az egyik televízió-műsor riportban mutatta be az eddigi legnagyobb hazai lottónyeremény birtokosait, egy kelet-magyarországi középkorú házaspárt. A hírműsor munkatársai két nappal a húzás után találtak rá a nyertesekre, akik a riport szerint az újságíróktól értesülhettek szerencséjükről. A riportban ugyan nem hangzott el a házaspár neve, arcukat is csak eltakarva mutatták, de kilétük nem maradt homályban, mivel a házuk előtt készült riportban jól látszott az utca és a házszám, illetve elhangzott a település neve is.
A Szerencsejáték Rt. vezérigazgatója vizsgálatot rendelt el: arra volt kíváncsi, miként juthatott hozzá a televízió a bizalmasan kezelt adatokhoz. A vizsgálat során végignézték azokat a videofelvételeket, amelyek az öttalálatos szelvény bemutatásakor készültek. Kiderült, hogy akkor rögzíthette a hírműsor kamerája a szelvény hátuljára írt adatokat, amikor a szelvényt a Szerencsejáték Rt. dolgozója felemelte és egy halom tetejére tette. A nagy nyeremény miatt a Szerencsejáték Rt. nem kívánta nyilvánosságra hozni a nyertesek adatait, a hírműsor viszont technikai lehetőségeit kihasználva – a kamera segítségével “elleste” a nevet és a címet – eljutott a nyertesekhez. A vizsgálat a következőket állapította meg. Jogi visszaélés nem történt, hiszen a nyertesek a szelvény hátoldalára ráírták a nevüket és a címüket, ugyanakkor azonban a nyertes nevének közlésével megsértették a Szerencsejáték Rt. belső biztonsági szabályait, valamint a nyertesek személyiségi jogait is, hiszen kiszolgáltatott helyzetbe hozták őket.

Hirdetés

Címkék: EtikamédiaAdy Endre (26) Angol (29) angol nyelvtan (35) Arany János (18) Atom (20) egyenes (25) elemzés (139) ember (23) energia (26) Filozófia (37) függvény (25) gazdaság (34) halmaz (24) háromszög (25) hőmérséklet (32) líra (22) magyar (22) magyar irodalom (289) Magyarország (38) magyar történelem (102) Matematika (25) Nyelvtan (43) PC (60) Petőfi Sándor (20) politika (24) párhuzamos (18) szerves (32) szervetlen (31) számok (27) számítógép (60) szög (25) tartalom (18) test (28) tétel (18) Történelem (21) USA (18) valós (19) vektor (18) vers (50) verselemzés (47) világirodalom (111) világtörténelem (115) víz (22) életrajz (21) érettségi (34)
Iratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!