Hirdetés

Tüskésbőrűek, elő- és fejgerinchúrosok

3 perc olvasás
Tüskésbőrűek, elő- és fejgerinchúrosok

Az újszájúak elődei az ősi csúszkáló medúzákhoz hasonló, laposféregszerű, kétoldalian részarányos állatok voltak. Az ősi úszószegélyes férgekhez hasonló szervezetekből vált ki a ma élő tüskésbőrűek törzsfejlődése, egy másik irányban pedig az ősi előgerinchúrosok csoportja, amelyek egyes típusai továbbfejlődve a fejgerinchúrosok megjelenését eredményezték.

Hirdetés

Tüskésbőrűek törzse

Típusállat a tengeri sün. Tengerek parti öveiben az aljzaton lassan mozog, és szinte mindent felfal, ami az útjába kerül. Zsemle alakú testét tüskék borítják, rajta hasoldal és hátoldal különböztethető meg. Testének ötsugaras részarányossága csak látszat, amely a belső szervekre nem igaz. Kültakarója egyrétegű csillós hám.

A vízedényrendszer csak a tüskésbőrűekre jellemző mozgási szervrendszer. Az elő, közép és utóbélre tagolódó bélcsatornája a hátoldalon végbélnyílásban végződik. Keringési rendszere nyílt. Lágy bőrrel fedett testfüggelékkel lélegzik (hátoldal: kopoltyúhólyag, hasoldal: kopoltyúlábacskák). A kiválasztást a testüregrendszerek hámja végzi. Váltivarú állat. Megtermékenyítése külső (pálcás lárva).

Rendszere

  • tengeri csillagok osztálya: pl. piros tengeri csillag
  • kígyókarúak osztálya: pl. barna kígyókarú
  • tengeri sünök osztálya: pl. fehér szívsün
  • tengeri uborkák osztálya
  • tengeri liliomok osztálya: pl. gyökeres tengeri liliom

Előgerinchúrosok törzse

Az ősi úszószegélyes férgek törzsfejlődési vonalán haladtak tovább. Testfelépítésükre jellemző, hogy lárva korukban kialakul a gerinchúr. Kopoltyúbéllel lélegeznek. Idegrendszerük központi része a csőidegrendszer. Zsákállatoknak is nevezik őket, mert testüket szénhidrátokból álló tunika borítja be.

Hirdetés

Rendszere

  • farkas zsákállatok osztálya
  • farkatlan zsákállatok osztálya gerinchúrjuk nem marad meg egész életükben.

Fejgerinchúrosok törzse

Típusállat a lándzsahal. Kialakulásuk az ősi előgerinchúrosokból vezethető le. Kültakarójuk egyrétegű hám. Mozgásszervük az úszószegély. Koponyátlanok. Bélcsatornájuk elülső része kopoltyúbéllé alakult. Keringési rendszere majdnem teljesen zárt. Szíve megnyúlt, cső alakú. Kiválasztószerve a szelvényezett páros elővese. Idegrendszerének központi része a csőidegrendszer, ennek feji vége kezdetleges agyvelőnek tekinthető. Váltivarú állatok. Fejük nem alakult ki, végtagjaik nincsenek. Gerinchúrjuk egész életükben megmarad.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!